Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1983. április 23-án megnyílt a dunaújvárosi Skála Áruház

A Szórád Márton úti volt TÜZÉP-telep helyén épült meg.

Kártyanaptáron 
a Skála Áruház Kártyanaptáron
a Skála Áruház
„Az áruház, a Dózsa György út felől nézve egyemeletes lesz, a tervek szerint óarany burkolatú, a földszintjén csupaüveg épület. A földszinten lesz az élelmiszereket, háztartási árut, napi cikkeket árusító rész. Ugyanitt lesz egy ételbár, amely utcán keresztül árusít. A bejárati résznél lesz néhány szolgáltató részleg, felvevőhely. Az emeleten kap helyet a ruházat, a cipő, a vas-műszaki osztály, a híradástechnika és a „szabad idő” osztály....Ha három év múlva elkészül, szép középülete lesz városunknak a Skála áruház.”

Csongor György: Amíg felépül az igazi áruház = Dunaújvárosi Hírlap, 1980. 04. 04. 2. p.
 

„Alapkövét 1980-ban, az Alkotmány-napi ünnepségen, Dunaújváros alapításának 30 éves év-jubileumán helyezték el, de a tervezési időszakot is beleszámítva 7-8 esztendeje vajúdik az ügy...

...menet közben derült ki, hogy a tervezett költségeket a szövetkezet nem tudja előteremteni, ezért módosítani kell a terveken. Az alapterületet 8000-ről 4000 négyzetméternyire, vagyis a felére csökkentettük, „kihúztuk” a mozgólépcsőt és több, látványos megoldást. A homlokzat sem műanyag, hanem egyszerű alumíniumburkolatot kapott. Le kellett mondani arról is, hogy domborított Skála-emblémákkal díszítsük a külső felületet.”

Vadas Zsuzsa: Tervezői szemmel a dunaújvárosi Skáláról = Szövetkezet, 1983. 03. 16.

​A megnyitás napján. 
A figura a Skála kabalája, 
a Skála Kópé ​A megnyitás napján.
A figura a Skála kabalája,
a Skála Kópé
​Az első napon 
ajándékozott 
Skála Kópé kis figurája ​Az első napon
ajándékozott
Skála Kópé kis figurája

„Az idén áprilisban nyitotta meg kapuit a Skála Dunaújváros Áruház. Tíz héttel a tervezett határidő előtt készült el, 25 millió forint beruházási hitelt takarítottak meg az építkezés idején. A megtakarítást előmozdította az az ötezer órányi társadalmi munka is, melyet a szövetkezet dolgozói végeztek. Az áruház értékesítési színvonala a megnyitás óta is javult. Árukínálata színvonalas. Több új értékesítési formát is meghonosított. Van benne újdonságshop, a helyi képzőművészek közreműködésével létrehozott minigaléria, MÉTA-shop, és minden héten tartanak kedvezményes akciót. Legfrissebb újításuk a csomagküldés.”

Sikeres kezdeményezések a Dunaújvárosi Munkásszövetkezetben = Népszabadság, 1983. 12. 31.

Kapcsolódó linkek