Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2015. július 21-én halt meg E. L. Doctorow

Ragtime című nagy sikerű regényéből Milos Forman rendezett filmet.

Edgar (aki nevét Poe után kapta) 1931. január 6-án született New York városában. Szülei (apja hangszerboltot vezetett, édesanyja zongorista volt) vezették be a város művészeti életébe, ahol sokféle kultúrával megismerkedett. Már gimnáziumi évei alatt elkezdett írni.

1960-ban jelent meg első regénye, a Welcome to Hard Times című westerntörténet, amelyet a New York Times is méltatott. Következő könyve, a Big As Life (1966) egy sci-fi fantasy volt, amelyről másfél évtizeddel úgy nyilatkozott, hogy „kétségtelenül ez a legrosszabb, amit csinált”.

Harmadik írása, Daniel könyve hozta meg neki az elismerést 1971-ben, amelyet az atomkémkedésért elítélt pár, Julius és Ethel Rosenberg története ihletett. 1983-ban filmet is készítettek belőle Daniel címmel, Timothy Hutton főszereplésével.

A Ragtime (1975) című regényében ismét remekül ötvözte a kitalált történetet és a történelmi alakokat: szerepel benne többek között Harry Houdini, az író, újságíró Theodore Dreiser és a filozófus és feminista Emma Goldman. A történet az I. világháború idején játszódik New York városban és környékén. 1981-ben bemutatták a regényből született filmet Milos Forman rendezésében, amelyet Oscar-díjra is jelöltek. 1998-ban pedig musicalként a Broadwayen is bemutatták.

A Billy Bathgate, a gengszterinas (1989) egy bronxi tinédzserfiúról szól, aki elszegődik egy Dutch Schultz nevű gengszter kifutófiújának. Két évvel később bemutatták a filmadaptációját, Dustin Hoffman főszereplésével.

A nagy menet (2005) egy sodró lendületű történelmi regény, Doctorow egyik legkiemelkedőbb írása. Középpontjában az amerikai polgárháború egyik eseménye áll: ahogy William Tecumseh Sherman tábornok a polgárháború végén az északi államokon átvezette 62 ezer fős hadseregét.

Több regényt, novellát is írt, amelyek közül néhány filmvászonra is került. Utolsó regényét, az Andrew's Brain (2014) volt, amely egy kognitív pszichológus agyába nyújt betekintést, ahogy monológként vall életéről, szerelmeiről.

A díjnyertes író legnépszerűbb írásai a történelmi regények, amelyek amerikai eseményeken vagy személyeken alapulnak. Különleges tehetséggel ötvözte írásaiban a történelmi elemeket a fikcióval; ezt számos amerikai irodalmi díjjal is elismerték: a Ragtime, a Billy Bathgate és A nagy menet is elnyerte a National Book Critics Circle Award-ot. Az írás mellett Doctorow több kollégiumban és egyetemen is tanított. 2015. július 21-én, 84 évesen halt meg tüdőrákban.

Kapcsolódó linkek