Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2008. augusztus 28-án megnyitották a Sanghaji Pénzügyi Világközpontot

A felhőkarcoló sokakat egy hatalmas sörnyitóra emlékeztet.

Sanghaj Pudong kerülete igazán különleges: itt található a világ első szupermagas felhőkarcoló-csoportosulása. A Sanghaji Pénzügyi Világközpont mellett található a Shanghai Tower (második legmagasabb a világon) és a Jin Mao Torony (18. legmagasabb a világon) is. 2008-ban a világ legjobb befejezett felhőkarolójának ítélték meg a Pénzügyi Világközpontot, amely ma a hatodik legmagasabb épület a világon. 2008. augusztus 28-án nyitották meg a nyilvánosság számára, majd két nappal később a kilátók is látogathatóvá váltak.

A felhőkarcoló építését 1997-ben kezdték meg – tíz évvel később, szeptember 14-én érte el a teljes magasságát, az utolsó burkolati elemet pedig 2008 nyarán helyezték el. A design kialakításakor az egyik legfontosabb szempont a forma és a funkció összhangja volt – a sokféle hasznosítású belső tereket egy egyszerűbb, letisztult külsővel akartak ellensúlyozni. A másik döntő szempont a természeti erőknek (különösen az erős szélnek) való ellenállás volt. A torony formáján az esztétikum és a praktikum ötvöződik: az épület oldalán lefelé futó, lentebb egyesülő két ív – amellett, hogy így költséghatékonyabb volt a megépítése – a szél nyomásának csökkentését is szolgálja.

A 101 emeletes felhőkarcoló 494,3 méterrel magasodik a föld fölé. Az alsó 62 szinten irodák (főleg pénzügyi vállalatoké, de itt található a Google sanghaji székhelye is), konferenciatermek, üzletek és éttermek kaptak helyet. A 79. és a 93. emelet közötti teret a Park Hyatt Shangai Hotel uralja a maga 174 szobájával és lakosztályával – ez a világ második legmagasabb hotelje, a hong kong-i Ritz-Carlton után (a Nemzetközi Kereskedelmi Központ 102-108. szintjén található).

 

A felhőkarcolóban három különböző kilátó is van – az épület „rése” alatti és feletti szinteken egyaránt. A legalsóbb a 94. emeleten (423 méteren), a második a 97-en, a legfölső pedig a 100. emeleten, 474 méterrel a föld felett. A toronyba látogatókat több mint 90 lift és 30 mozgólépcső szállítja a szintek között.

A felhőkarcoló legszembetűnőbb, egyedi vonása a tetején látható trapéz alakú nyílás. Az eredeti tervek szerint ez egy 46 méter átmérőjű kör lett volna – ezt azonban idővel egyre többen kifogásolták, mivel sokakat emlékeztetett a Japán zászlaján látható felkelő napra. Később felmerült az ötlet, hogy kör helyett trapéz alakú legyen a rés – amely könnyebben kivitelezhető és olcsóbb is lenne. Külföldiek és kínaiak egyaránt becézik „A sörnyitő”-nak is alakja miatt. (Egyébként a szuvenírboltjában árulnak is torony kinézetű sörnyitót).