Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1613. március 12-én született André Le Notre

A Versailles-i kastély kertjének megálmodója, a franciakert megteremtője.

Apja (és valószínűleg nagyapja is) a királyi család főkertésze volt a Tuileriák kertjében. André Le Notre ezen a birtokon született 1613. március 12-én. Francois Vout festő stúdiójában a perspektívákról és az optikáról, Párizsban a szépművészetről tanult, Francois Mansart-tól pedig az építészet alapjait sajátította el.

22 évesen Fülöp orléans-i herceg (XIV. Lajos király öccse) kertésze lett, majd 1637-ben átvette apja főkertészi helyét, és egészen haláláig ő irányította a kerti munkálatokat: már ekkor hatalmas távlatokban gondolkodott. 1657-1661 között mutatkozott meg először igazán a tehetsége a Vaux-le-Vicomte-i kastély parkjának megtervezésekor – azután pedig egyre több kert megformálásra kapott felkérést.

A versailles-i park A versailles-i park XIV. Lajos király és Le Notre egyaránt rajongtak az építészetért és a kertészetért – a király volt a kertész egyik legnagyobb támogatója és jóbarátja, aki tehetségét látva megbízta a Versailles-i kertek megtervezésével. A 6000 hektáros mocsaras területből egy olyan ragyogó, egységes parkot alakított ki (növényekkel, fákkal, szökőkutakkal és szobrokkal együtt), amely a Napkirály díszes palotájának pompáját még inkább emelte. A barokk franciakert az ő idejükben élte csúcspontját, és egész Európára hatással volt.

A Tuileriák kertje A Tuileriák kertje Minden herceg és főúr arról álmodozott, hogy olyan kertje legyen, mint a „felülmúlhatatlan Versailles”. A versailles-i kertek melletti Nagy-Trianoni palota kertje, a párizsi Palais-Royal kerte, a Saint-Germain-en-Laye királyi kastély, Chantilly-, Luxembourg-, Fontainebleau- kastély, Saint-Cloud-palota, a Sceaux- és a Clagny-kúria is az ő munkája. Sokan érdeklődtek remekművei iránt, és munkatársai, tanítványai révén (akik Németország, Ausztria és Spanyolország parkjaiban is dolgoztak) tájrendező stílusa egész Európában elterjedt.

 

A chantilly-i kastély parkja A chantilly-i kastély parkja A Vaux-le-Vicomte-i kastély parkja A Vaux-le-Vicomte-i kastély parkja A Saint-Germain-en-Laye kastély parkja A Saint-Germain-en-Laye kastély parkja A versialles-i kastély parkja A versialles-i kastély parkja

A legnagyobb francia kertészt soha nem nevezték ki hivatalosan a király első kertészévé – pedig több mint 30 éven át látta el annak feladatait. Jegyzetei, elméleti munkái nem maradtak fenn, sok kertje pedig az elkövetkezendő évszázadokban át lettek építve. 80 évesen döntött úgy, hogy visszavonul: bár számos helyen járt és dolgozott, ragaszkodott otthonához, egy Tuileriák palotájához közeli házhoz, ahol 1700. szeptember 15-én elhunyt.