Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1504. október 12-én halt meg Corvin János

Mátyás király egyetlen fia házasságon kívül született.

Corvin (Korvin) János I. Mátyás király törvénytelen fia volt. 1473. április 2-án született – anyjáról csak annyi biztos, hogy Borbálának hívták, családi hátteréről több elmélet is létezik. Vezetékneve, a Corvinus (Hollós) célzás a Hunyadiak hollós címerére; keresztnevét pedig apai nagyapja, Hunyadi János után kapta.

Madách Imre:
Corvin János portréja Madách Imre:
Corvin János portréja
Mátyás király ekkor már két gyermektelen házasságon volt túl, és 1476-ban kötött frigye Beatrixszal sem hozott gyermekáldást. Így a király azon munkálkodott, hogy házasságon kívül született fiát tegye meg törvényes örökösének. És ez nem volt könnyű: volt egy 1462-ben kötött szerződése III. Frigyes császárral, amely irat szerint ha Mátyás törvényes utód nélkül hal meg, a magyar trón Frigyesre és/vagy annak utódaira száll. Mátyás király igen sokat munkálkodott azon, és sok áldozatot hozott annak érdekében, hogy halála után fia kerüljön a trónra. Corvin János hercegi rangot, hercegségeket kapott, 1487-ben képviselők útján házasságot kötött Milánó hercegének nővérével, a Sforza-családból származó Blanka Máriával is (a tényleges házasságból végül semmi sem lett). Már-már célt ért Mátyás, amikor 1490-ben meghalt: az akkor még csak 17 éves „határozatlan jellemű ifjú, minden támasz nélkül maradt”.

Bakócz Tamás egri püspök és szövetségesei egyezségre szorították Jánost: eszerint ha nem választanák királlyá, kárpótlásul az új uralkodó Bosznia királyává fogja koronázni – ez lényegében a magyar trónról lemondás írásba foglalása volt (végül Ulászló cseh király lett megválasztva, az egyezség pedig nem lett betartva). Corvin János a következő években hercegi, fejedelmi, báni címekkel bírt majd elvesztette azokat, és birtokai, vagyona, a Hunyadi-örökség is hol fogyott, hol gyarapodott. A főurakkal szembeni harcok mellett részt vállalt a török elleni védekezésben is.

1496-ban elvette Frangepán Beatrixot, akivel közösen három gyermekük született: Erzsébet (1496-1508), Kristóf (1499-1505) és halála után Mátyás (1504-1505). 1504. október 12-én, egy törökök elleni csatában hunyt el – a lepoglavai pálos templomban helyzeték örök nyugalomra. Életéről több könyv is megjelent: többek között egy életrajz Schönherr Gyulától Hunyadi Corvin János címen; és Harsányi Zsolt: Corvin János című életrajzi regénye.

forrás: A Pallas nagy lexikon (Magyar Elektronikus Könyvtár)

Kapcsolódó linkek