Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1985. november 6-án halt meg Csapody Vera

Önmagát „a természet szépségeinek egyszerű másolójaként jellemezte”.

„Csapody Vera a tudományos növényábrázolás kiemelkedő magyarországi és nemzetközi képviselője. Édesapjától, Csapody István szemorvostól a természet iránti szeretetet, édesanyjától, Allaga Vilma írónőtől, illetve festő nagybátyjától a művészetek iránti fogékonyságot örökölte. Ennek ellenére fizikus pályára készült, és 1908-ban külön engedéllyel be is iratkozhatott a Pázmány Péter Tudományegyetem matematika-fizika szakára, ahol első nőként, 1913-ban diplomát szerzett.”

Édesapja korai halála miatt nem folytathatta a tudományos pályát, és a következő három és fél évtizedet pedagógusként töltötte; közben pedig a szegedi Ferenc József Tudományegyetemen doktori oklevelet szerzett. 1948-ban, az iskolák államosításáról szóló törvény elfogadása után elbocsátották. 1949-től nyugdíjazásáig a Természettudományi Múzeum növénytárában dolgozott muzeológusként, illetve tudományos főmunkatársként (1966-os nyugdíjazása után tudományos tanácsadóként továbbra is segítette a múzeum munkáját).

Már gimnazistaként kiderült róla, hogy jól rajzol: eleinte hobbiból kezdett el lefesteni növényeket és vadvirágokat – 1921-ben az iskolája, ahol dolgozott, kiállítást rendezett képeiből. A kiállításon figyelt fel rá a neves botanikus Jávorka Sándor: találkozásuk négy évtizednyi közös munka kezdetét jelentette. „Több mint 12 ezer növényakvarellt és háromezer táblarajzot hagyott az utókorra. Szerénységére jellemző, hogy önmagát nem tudósként vagy művészként, hanem a természet szépségeinek egyszerű másolójaként jellemezte.”

„Botanikus-grafikusként 1966-ban Entz-éremmel, 1980-ban Állami díjjal tüntették ki, elnyerte a Szocialista Kultúráért érdemrendet […]. Halála után 2000 decemberében posztumusz Magyar Örökség Díjat kapott”.

Műveiből: A magyar flóra képekben I-XIX. (1929-1934); Erdő-mező virágai. A magyar flóra színes kis atlasza (1950); Kis növényhatározó (1966); Magyar növénynevek szótára (1966); Védett növényeink (1982).

(forrás: Nők a magyar tudományban. Napvilág K., 2010, 164-165.o.)

Kapcsolódó linkek