Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1999. december 12-én halt meg Joseph Heller

Fő műve, A 22-es csapdája című szatirikus könyve az egyik legjobb második világháborús regény.

Joseph Heller író, esszéíró 1923. május elsején született Brooklynban. A II. világháború alatt Heller 60 bevetésen vett részt az amerikai légierő bombázótisztjeként. A háború után állami ösztöndíjjal a massachusettsi Columbia Egyetemen diplomát szerzett (1949), majd tanult az Oxfordi Egyetemen (1949-1950) is. Angolt tanított a pennsylvaniai állami egyetemen (1950-52), dolgozott reklámszöveg-íróként a Time (1952-56) és a Look (1956-58) magazinnak, és promóciós menedzserként a McCall's-nál (1958-61). Mindeközben szabadidejében A 22-es csapdáján dolgozott, és több lapban novellákat publikált.

A háborús élményeiből készült a leghíresebb műve, A 22-es csapdája (1961), amely a II. világháború után megjelent háborúellenes irodalom egyik legjelentősebb könyve lett. A szatirikus regény hatalmas népszerűségre tett szert, 1970-ben meg is filmesítették. 1994-ben jelent meg a történet folytatása Záróra címmel. Heller későbbi regényei, mint pl. a Valami történt (1974), Gold a mennybe megy (1979), vagy az Isten tudja (1984) kevésbé voltak sikeresek. Önéletrajzot is írt Most és egykor (1998) címen, valamint egy színdarabot, a Megbombáztuk New Haventet (1968). 1999. december 12-én halt meg szívrohamban.

A 22-es csapdája főszereplője az amerikai John Yossarian kapitány, aki egy mediterrán sziget kis repülőterén állomásozik a II. világháború idején – a könyv a pilóta megszállott életben maradását mutatja be... és az azóta szólássá vált 22-es csapdáját.

„– Úgy érted, hogy valami csapda rejlik itt?

– De még milyen csapda – felelte Daneeka Doki.

– A 22-es csapdája. Bárki, aki ki akarja magát vonni a harcállományból, az valójában nem őrült.

Csak egy csapda volt, és ez a 22-es csapdája volt, amely leszögezte, hogy bárki, aki közvetlen és valóságos veszélyben saját biztonságára gondol, az a döntésre képes elme természetes működéséről tesz bizonyságot. Orr őrült, tehát le lehet szerelni. Csak annyit kell tennie, hogy kéri a leszerelését, de ha kéri a leszerelését, akkor már nem lehet őrült, és további bevetésekre küldhető. Orr lehet őrült, ha további bevetésekre megy, és lehet egészséges, ha nem megy. Ha egészséges, akkor viszont mennie kell. Ha megy, akkor őrült, és nem kell mennie; de ha nem akar menni, akkor egészséges, és mennie kell. Yossariant mélységesen megrendítette a 22-es zárótételének abszolút egyszerűsége, és tisztelettel füttyentett.

– Ez ám a csapda, ez a 22-es – jegyezte meg.

– A legtökéletesebb, ami valaha is létezett – hagyta helyben Daneeka Doki.”

(részlet: Joseph Heller: A 22-es csapdája. Magyar Kvklub., 2000, 49.o.)

Kapcsolódó linkek