Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1961. január 4-én halt meg Erwin Schrödinger

A Nobel-díjas fizikus nevét legtöbben a „macskájáról” ismerik.

Az osztrák Nobel-díjas fizikus 1887. augusztus 12-én született Bécsben. „A zürichi, berlini, majd a grazi egyetemen volt professzor. 1938-ban, Ausztria Németországhoz való csatlakozása után elhagyni kényszerült a grazi egyetemet. 1940-től 1956-ig Eamon de Valera elnök meghívására a Dublin Institute for Advanced Studies professzora volt. Zürichi évei alatt megalkotta a kvantummechanika alapegyenletét, a róla elnevezett Schrödinger-féle hullámegyenletet és megmutatta, hogy az helyes energia-sajátértékeket ad a hidrogénszerű atomok esetén. Ugyancsak megmutatta, hogy a kétféle tárgyalásmód, nevezetesen a Heisenberg-féle mátrixmechanika és az általa felírt hullámegyenlet megközelítései egymással egyenértékűek. Paul Dirac-kal megosztva kapta meg 1933-ban a Nobel-díjat [„az atomelmélet új és gyümölcsöző megfogalmazásainak megalkotásáért”]. Később biofizikával is foglalkozott. "Mi az élet?" című könyve, amelyben a biológiai problémák kvantumelméleti vonatkozásaival foglalkozik, nagy hatással volt számos neves biológusra. Élete utolsó éveiben filozófiai-világnézeti kérdésekről írt, nézeteire a hindu filozófia egyik fő ága, a Vedanta gyakorolt befolyást, de megjelent verseskötete is.” 1961. január 4-én tuberkulózisban hunyt el.

forrás: Schrödinger (tudosnaptar.kfki.hu)

 

Schrödinger nevét legtöbben a macskája miatt ismerik. „Schrödinger macskája” egy elméleti (tehát valóságban ki nem próbált) kísérlet egy cicával, amellyel a a fizikus a kvantummechanika elméleteinek visszásságaira akarta felhívni a figyelmet – egy kicsit közérthetőbb hasonlattal.

Képzeljünk el egy olyan ládát, amely nem engedi be a külső zajokat, de onnan sem hallatszik ki semmi. Ebben a ládában ül egy macska. Teljesen egészséges és életvidám, sejtelme sincs arról, hogy ezek az utolsó órái. Mellette a ládában egy olyan fizikai kísérleti eszköz áll, amely a szegény állat biztos halálát jelenti: egy radioaktív készítmény a közeli órákban atombomláson megy keresztül, de hogy pontosan mikor, az most még rejtély. Amikor az atom szétesik, egy Geiger-féle számlálócsövön keresztül elektromos impulzus indul, ez lehetővé teszi, hogy egy kalapács lesújtson egy méreggel teli fiolára. Ami azután történik, az a macska számára a pusztulást jelenti: a kalapács szétzúzza a kis üvegcsét, a méreg kiömlik és párologni kezd, a macska belélegzi és azonnal elpusztul.” Az atombomlás idejét nem lehet pontosan meghatározni – így amíg ki nem nyitjuk a dobozt, a méregfiola egyaránt lehet ép és törött, a macska egyszerre élő ÉS halott. Az állat akkor lesz élő VAGY halott, ha kinyitjuk a dobozt