Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1985. január 5-én kezdődött az első Harbini Nemzetközi Jég- és Hófesztivál

Az évente megrendezett esemény a világ legnagyobb hó- és jégszobor ünnepe.

A Kína északkeleti részében található „Jeges Város”, Harbin a jég- és hószobrászat egyik bölcsője. A fesztivál a harbini jéglámpás-ünnepből nőtte ki magát, amelyet 1963 óta rendeztek meg telente: a jéglámpások készítése egy több évszázados hagyomány az északkelet-kínaiak életében, akik a téli hónapokban a jégben óvták gyertyáik lángját.

1985. január 5-én aztán megnyitották Kína legnagyobb jégművészeti eseményét, a melyen gyorsan nemzetközivé vált. Minden évben számos jégszobrász, művész és rajongó látogat el a világ országaiból a városba, hogy a hó- és jégszoborkészítő versenyen vegyenek részt és megmérkőzhessenek egymással. A Harbin városát kettészelő Szungari folyóból fűrésszel vágják ki azokat a jégkockákat, amelyeket a szobrászok különböző eszközökkel megformázva a jégszobrokhoz használnak. Ioncserélt vizet is használnak, amely miatt olyan tiszták és átlátszóak lesznek az alkotások, mintha üvegből készültek volna – ez különösen fontos, amikor éjszakai megvilágítást kapnak a jégóriások. Egyes alkotások (pl. épületek) megmaradnak tovább is.

Bár a legtöbb látogatót a mesterien kidolgozott jégszobrok vonzzák, több más rendezvényen is részt vehetnek ilyenkor. Télisport-versenyeket (pl. jégkorcsolyázás, szánkózás, úszás a Szungariban) rendeznek, a mesés környezetben esküvőket tartanak, kiállításokat, kirándulásokat szerveznek a jéglámpás-parkokba az egész városban. A lenyűgöző „Jéglámpás fesztivál” az esemény előfutára és legkedveltebb része. A fesztivált minden évben általában január 5-én vagy környékén nyitják meg, és bő egy hónapig tart.

 

Kapcsolódó linkek