Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1930. március 2-án halt meg D. H. Lawrence

A 20. századi angol írót „halálakor egy tehetségét elpazarolt őrültnek tartották”.

Az angol író, költő David Herbert Richard Lawrence-et, akárcsak Oscar Wilde-ot, a botrány tette igazán híressé. A Lady Chatterley szeretője (1928) nagy vihart kavart, és a vita csak jó három évtizeddel később zárult le: bírói ítélet mondta ki, hogy nem szeméremsértő, nem erkölcsrontó könyv. Ám nem ez volt az első botránya: induló íróként A szivárvány (1915) című regénynek példányait a rendőrség lefoglalta; és emiatt a Szerelmes asszonyok (1920) már csak egészen kis példányszámban jelent meg.

David Herbert Richards Lawrence 1885. szeptember 11-én született az angliai Nottinghamshire városában. Apja bányász, édesanyja tanítónő volt – nehéz gyerekkora, a munkásosztály élete nagy hatással voltak művészetére. 1908-ban tanári diplomát szerzett, majd Londonba költözött: tanított, szabadidejében írt. 1912-ben ismerkedett meg a nála hat évvel idősebb, háromgyermekes bárónővel, Frieda von Richthofennel, akit elszöktetett, később pedig elvett. A világháború után kivándoroltak, sokat utazgattak. 1925-ben tüdővérzést kapott, sokat betegeskedett, majd 1930. március 2-án halt meg a franciaországi Vence-ben.

Lawrence életművében az 1920-as év okozott törést, amikor is önként száműzetésbe vonult hazájából, és örökre elhagyta Angliát. „Az első periódus a kezdeti kísérletekkel együtt, mintegy 18-19 évet ölel magába; a higgadtabb, maradandóbb, a világhírt ma is igazoló írásokat többnyire ekkor írta”: a Szülők és szeretők (Sons and Lovers, 1913), A szivárvány (The Rainbow, 1915), a Szerelmes asszonyok (Women in Love, 1920), és néhány kitűnő novellát, verset. Az ekkor született alkotásokban részletesebben feltárja az emberek belső világát, az emberi kapcsolatokat, felfedezhetőek bennük Lawrence életének szereplői.

„A második szakasz – néhány, a csúcsok közé számító novella mellett – a botrányt okozó regényeket tartalmazza”: a Lady Chatterley szeretője (Lady Cahtterley's Lover, 1928) és A tollas kígyó (The Plumed Serpent, 1926) is ekkor keletkezett. Az író ekkor már„[...] mesterségbelileg fegyelmezettebb, érettebb ugyan, de az irracionális-misztikus prófétálás túltengése” érezhető művein.

(forrás: Az angol irodalom a huszadik században I. köt., Gondolat, 1970, 263-281.o.)

Kapcsolódó linkek