Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1693. április 3-án született John Harrison

Az angol technikus készítette az első tengerészeti kronométert, amelynek köszönhetően a hajósok már a hosszúsági fokokat is meg tudták állapítani.

1963-ban született az angliai Foulby-ban. Apja hajóács volt és kezdetben ő is ezt a mesterséget űzte, m H1, vagyis 
az első H1, vagyis
az első "Timekeeper"
iközben hobbiként órák javításával is foglalkozott. Autodidakta módon továbbképezve magát, és korának egyik legkiválóbb órása lett.

Az angol kormány 1714-ben egy 20 ezer font fődíjas pályázatot írt ki egy olyan eszköz kifejlesztésére, amellyel a nyílttengeri hajózásban kellő pontossággal meg tudják határozni a hajó hosszúsági helyzetét (a szélességi fok megállapításához a Napot és a csillagokat tudták használni). A pályázatok elbírálásához pedig létrehozták a Board of Longtitude nevű bizottságot: a 104 éves fennállása alatt kb. százezer font pályadíjat fizettek ki – nagyrészt órásoknak (a részben sikereseket is jutalmazták kisebb összegekkel).

H4, vagy Timekeeper No. 4. H4, vagy Timekeeper No. 4. Harrison 1728-ban kezdett bele egy pontos kronométer készítésébe, és negyven év alatt öt, általa „Timekeeper”-nek („időőrző”-nek) nevezett eszközt készített (mivel a greenwichi időt volt hivatott megőrizni). Az első hét évvel később készült el: 36 kg-ot nyomott, de ekkor még csak 500 font jutalmat kapott. Az igazi sikert a negyedik kronométerrel érte el 1761-ben: a 161 napos jamaicai hajóút után a tengeri kronométer mindössze 5 másodperc eltérést mutatott a külsőre zsebórának látszó eszköz. Ezért is kapott részdíjat, azonban a 20 ezer fontot nem kapta meg (ahogy más sem).

Találmánya forradalmasította a tengeri navigációt, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tengeren történő utazás sokkal biztonságosabb legyen. 82 évesen, 1776. március 24-én halt meg. Órái a mai napig fennmaradtak, a későbbi mesterek pedig továbbra is használták azt a szerkezetet belőlük, amely biztosította az óra működését annak megsérülése esetén is.

(forrás: Magyar László: Órások és óragyűjtők kis enciklopédiája. Műszaki Kvk., 1984)