Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1928. június 13-án született John Nash

A Nobel-díjas közgazdász élete ihlete az Egy csodálatos elme című filmet.

Vegyészmérnökként kezdte meg tanulmányait a Carnegie Institute of Technology-n, majd kémiára, később pedig matematikára váltott át. Végül alap- és mesterdiplomáját is matematikából szerezte, 22 évesen doktorált a Princeton Egyetemen. 1951-ben az MIT-n kezdett tanulni, ahol a részleges differenciálegyenletekkel foglalkozott mélyrehatóan. Az 1950-es évek végén visszavonult, amikor mentális betegsége lehetetlenné tette számára a munkát. Később nem hivatalos formában a Princetonon végzett munkát, ahol 1995-ben kutatómatematikus lett.

Amíg mesterdiplomáját igyekezett megszerezni, 1950 áprilisában megjelent első tanulmánya az alkudozás problematikájáról az Exonometrica című folyóiratban. Ennek matematikai modelljét terjesztette ki a nemkooperatív játékokról szóló írásában (1951, Annals of Mathematics). Nash megfogalmazta a játékelmélet alapelveit, egy olyan matematikai ágat, amely a versenytársak közötti versengést vizsgálja. A Nash-megoldás vagy Nash-egyensúly néven ismertté vált elmélet célja, hogy a versenytársak közötti folyamatokat, eseményeket megmagyarázza. A gyakorlati alkalmazásának korlátai ellenére a Nash-egyensúlyt széles körben alkalmazzák üzletstratégiákban. 1994-ben közgazdasági Nobel-díjjal jutalmazták ezen munkájáért: megosztva Harsányi Jánossal és Reinhard Seltennel.

Nash Jörg Morsennel közösen megalkotta a Nash-Moser-féle inverzfüggvény-tételt, a Nash-De Giorgi tételt (David Hilbert 19. problémájának egy megoldását), a Nash-féle beágyazási tételt (ezért Abel-díjat kapott). Munkásságát díjazták meg a Neumann János elméleti díjjal (1978), és korszakalkotó kutató munkájáért Leroy P. Steele-díjat (1999) kapott.

Nash kutatásai a játékelmélet terén és hosszú küzdelme a paranoid skizofréniával jól ismert volt a nyilvánosság előtt – köszönhetően nagyrészt az Egy csodálatos elme című, 2001-ben bemutatott filmnek (ez egyébként Sylvia Nasar azonos című, 1998-ben megjelent életrajzán alapszik).

Kapcsolódó linkek