Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1535. január 18-án alapította meg Francisco Pizarro Limát

Pizarro reneszánsz minta szerint tervezte meg a Peru későbbi fővárosát.

Lima Peru fővárosa. Lakóinak száma rohamosan gyarapszik, ma már több mint 8 millió fő. Tipikus dél-amerikai nagyváros, hatalmas társadalmi különbségekkel.

1526-28 között a spanyol hódító, Francisco Pizarro, fedezte fel Peru tengerparti térségeit, és elkábította az inka Birodalom gazdagsága. Spanyolországba visszatérve pénzt szerzett és katonákat toborzott egy másik expedícióhoz. A második expedíció Cajamarca városba, Észak-Peruba érkezett meg.

Pizarro elfogta, megsarcolta és kivégezte az inka uralkodót, Atahualpat, 1533-ban. 1535-ben Francisco Pizarro Lima megalapítását a város terveinek megrajzolásával kezdte. Egy négyzetet vetett papírra, melyen hét út szelt át másik hetet.

Ez a terület a Plaza de Armas (az államgyűlések helyszíne) és a Plaza San Martin között ad otthont a legtöbb történelmi épületnek, melyek legszebbike a San Francisco Church, Dél-Amerika legrégebbi zárdájával, híres katakombáival és könyvtárával, melyben több mint 6000 kötet, számos Van Dyk és Rubens festmény található.

A régi városnegyedet a Világörökség részévé nyilvánította 1991ben az UNESCO. Mariao Vargas Llosa a világhírű perui író regényeiben többször előforduló Miraflores negyed ma Lima egyik legelőkelőbb városrésze.

Kapcsolódó linkek