Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1950. január 21-én halt meg George Orwell

"Azért írok, mert előttem van valami hazugság, amit le akarok leplezni..."
„A szabadság az, ha szabadságunkban áll kimondani, hogy kettő meg kettő négy. Ha ezt megtehetjük, minden egyéb magától következik.”

Orwell máig legnépszerűbb, legismertebb munkája az 1949-ben kiadott 1984 (eredeti címén Nineteen Eighty-Four) című regény. A mű nemcsak szatirikus politikai regény, hanem szerelmi történet is. A történet egy negatív utópia, melyben a felügyelő állam tökéletes alkalmazkodást diktál a polgárainak. Mindezt hazugságokkal, félelemkeltéssel és kegyetlen büntetésekkel éri el.

 

 
 
 
Ma már általánosan használt kifejezés az „orwelli” jelző, melyet a könyvben leírthoz hasonló társadalmi jelenségekkel kapcsolatban használunk. Az 1984 vezette be a ma már híres mindenlátó Nagy Testvér alakját, a közismert 101-es szobát, a Gondolatrendőrséget, a teleképeket (olyan televízió, amely kamerát is tartalmaz – ez a Párt minden tagjának lakásában, majdnem az összes szobában megtalálható), valamint az újbeszél nevű fiktív mesterséges nyelvet.
 
"Winston háta mögött a teleképből áradó hang még mindig az öntöttvasról és a Kilencedik Hároméves Terv túlteljesítéséről fecsegett. A telekép egyszerre volt vevő- és adókészülék. Akármilyen hangot idézett elő Winston - az egészen halk suttogáson kívül -, a készülék felvette. Sőt: ameddig a fémlap látómezején belül tartózkodott, nemcsak hallhatták, hanem láthatták is.
 
Azt persze nem lehetett tudni, hogy egy adott pillanatban éppen megfigyelik-e az embert. Bizonytalan volt, hogy a Gondolatrendőrség milyen gyakran és milyen rendszer szerint kapcsolódik be egy-egy magán-teleképkészülékbe. Még az is elképzelhető volt, hogy mindenkit állandóan figyelnek.
 
Mindenesetre akkor kapcsolódhattak be akárkinek a készülékébe, amikor csak akartak. Az embernek abban a tudatban kellett élnie - s abban a tudatban is élt, ösztönné vált megszokásból -, hogy minden hangját hallják, s kivéve, ha sötét van, minden mozdulatát megfigyelik."

Kapcsolódó linkek