Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2020. március 2.: a Yahoo! időkapszula kinyitásának tervezett ideje

Minden időkapszula a jelent bemutató pillanatkép, üzenet

Az időkapszula egy olyan tartály, amelyben régi idők tárgyai találhatók, vagy információ régebbi időkből. Egyfajta  kommunikációnak tekinthető a jövővel. Az időkapszulákat általában valamilyen jeles esemény alkalmával, ünnepség kíséretében helyezik el (elássák vagy bebetonozzák), például Világkiállítás, alapkőletétel, hogy aztán a (közeli vagy távoli) jövőben kinyissák. Nem minden időkapszula szándékos, néhányan a Pompei maradványait időkapszulának tekintik.

Az "időkapszula" kifejezés (time capsule) 1937 óta használatos, de az ötlet valószínűleg egyidős magával az emberi civilizációval. A Westinghouse időkapszulákat  1937-ben, a New-York-i Világkiállítás megrendezésekor javasolták, hogy ássanak el 5000 évre (6939-ig) egy „időzített bombát”, majd a kevésbé harcias időkapszula nevet választották, azóta hívják az ilyen jellegű tárgyakat így. A rézből, krómból és ezüstből készített kapszulahüvelyt Cupaloynak nevezték el, és állították, hogy az acéllal megegyező keménységű.

Az időkapszulába mindennapi tárgyakat tettek, egy könyvet, ami leírja az időkapszula elkészítését (vetőmagokat, mikroszkópot, filmhíradókat, mikrofilmeket, melyeken tudományos értekezések, szótárak, vallásos iratok és egyéb szövegek voltak megtalálhatók. Az első Westinghouse időkapszulát egy másik is követte 1965-ben, amelyet az eredetitől kb. 3 méterre északra ástak el. Mindkét időkapszulát kb. 15 méter mélyre ásták a világkiállítás Flushing Meadows Park nevű helyszínén.

A Yahoo! Időkapszula Jonathan Harris  ötlete alapján a Yahoo! cég által készített időkapszula. Tervezett kinyitási időpontja a Yahoo! 25. születésnapja Az időkapszula létrehozásának célja az volt, hogy az internet felhasználói megmutathassák, hogy milyen volt a digitális világ 2006-ban. 2006 október 10- és 2006. november 8-a között lehetett tartalmat feltölteni az időkapszulába, ami a tartalmak és a felhasználók sokszínűsége miatt egyfajta digitális antropológiaként is felfogható. Az időkapszula bezárásakor 170 857 inputot tartalmazott. Jelenleg négy „időkapszula” kering az űrben. A Pioneer-10 és a Pioneer-11 által vitt üzenetek és a két Voyager aranylemez műholdak fedélzetén távolodik a Földtől.

Kapcsolódó linkek