Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1917. december 16-án született Arthur C. Clarke

"Mindig is hittem abban, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban."

A Somersetben született író 1968-ban került a figyelem középpontjába, amikor Őrszem című novelláját Stanley Kubrik 2001: Űrodüsszeia néven megfilmesítette. A film ma már igazi kultuszfilm.

Arthur C. Clarke a II. világháború alatt a Brit Királyi Légierőnél szolgált, ahol az akkor hadititokként kezelt radar fejlesztésén is dolgozott, nem sokkal később megjövendölve a kommunikációs műholdak eljövetelét.

Sir Arthur színes és részletes leírásai az űrhajókról, a szuperszámítógépekről és a gyors kommunikációs rendszerekről sokak számára hozta közelebb a tudományos fantasztikum témakörét, könyveit világszerte milliók olvasták.

 

 

Munkássága során több mint 100 könyvet publikált, írásai emberibb és gyakorlatibb arcot kölcsönöztek a sci-fi irodalomnak. 2000-ben kapta meg az angol királynőtől a lovagi címet.

Kilencvenedik születésnapján három kívánsággal állt elő: Érjen véget a választott hazájában, Srí Lankán pusztító polgárháború, alkalmazzon a világ tisztább energiaforrásokat, és találjanak bizonyítékokat a földönkívüli lényekre.

Egy interjúban elmondta, egy hajszálából DNS mintát vetetett, amit ki akar küldeni a világűrbe. "Egy nap egy szuper civilizáció talán ráakad erre az emlékre, és talán létezhetek majd egy másik időben" - mondta.

Kapcsolódó linkek