Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1928. december 12-én született Csingiz Ajtmatov

Európa minden országában lefordították már Ajtmatov regényeit.

Csingiz Ajtmatov keresztnevét a nagy hódító Dzsingisz kánról kapta. Édesapját 1937-ben letartóztatták és kivégezték, így édesanyja és testvérei taníttatták. Anyanyelve mellett kiválóan elsajátította az oroszt is, mindkét nyelven alkotott.

Nevét az 1958-as Dzsamila szerelme című kisregénye tette világhírűvé, művét Louis Aragon, mint "a legjobb szerelmes regényt" méltatta, és le is fordította franciára. A tradicionális házasságból a megtalált igaz szerelemért kitörő kirgiz fiatalasszony története nagy vitát robbantott ki a muzulmán többségű, férfiak uralta helyi társadalomban.

Ezt követte Az első tanító, amelynek lelkes, fiatal hőse - jóllehet maga sem tud rendesen írni-olvasni - mégis tanítani kezd, felkavarva a kis kirgiz falu életét.

1967-ben A versenyló halála című regényében hű képet adott a lovas, nomád népek gyors modernizációra ítélt életformájáról, bensőségesen írt ember és állat ősi kapcsolatáról.

 

 

1970-ben adták ki legköltőibbnek tartott alkotását, az ősi motívumokban gazdag, meseszerű Fehér hajót, melyben egy hétéves kisfiú keresi az emberséget a kirgiz hétköznapok embertelen világában.

Ajtmatov 1990-ben megjelent Dzsingisz kán fehér fellegében című művében a sztálini terror áldozatául esett apjának állít emléket, virtuóz módon ötvözve mítoszt és valóságot, múltat és jelent.
Ajtmatov a kirgiz nemzeti irodalom megteremtője és világirodalmi rangra emelője, a türk népek kultúrájának védelmezője és nagykövete volt. Műveit több mint 100 nyelven, 90 milliónál több példányban adták ki világszerte.

Kapcsolódó linkek