Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1795. augusztus 9-én született Dukai Takács Judit

"magyar Sapphoként" emlegették a kortársak
Az első jelentős magyar költőnő, aki  Malvina néven publikált. A nemesi családba született  kislány gondos nevelésben részesült, és amikor megpróbálkozott a versírással, szülei ebben is bátorították. Otthonában a gazdasszonyi teendőket sajátította el, majd 1811-től apja Sopronban iskoláztatja. Judit sűrűn levelezik a kortárs írókkal, kéziratban terjesztett versei és ő maga is hamarosan ismertek és népszerűek lesznek. Unokatestvére, Dukai Takács Zsuzsanna Berzsenyi Dániel felesége, így Judit sok segítséget kap a költőtől, aki elismeri tehetségét, „Dukai Takách Judithoz” címmel szép, komoly ódát ír hozzá.
 

Az én lakhelyem (részlet)

Távol a nagyvilág fényes lármájától,
Félrevonva annak csábitó gőzétől,
A hízelkedőknek menten csapatjától,
Nyugodtan sok veszély ragadó tőrétől:

Itt élek csendesen és megelégedve:
Nagyravágyás mellem soha nem dagasztja,
Nem ér sem nap, sem éj békételenkedve
S panaszokra számat semmi sem fakasztja.

 

Dukai Takács Juditnak az „Erdélyi Múzeum”-ban jelenik meg nyomtatásban először verse, amelyet természetesen több is követ, publikál az Aspasiaban, az Aurorában, a Hasznos Mulatságokban, a Hebeben és a Heliconban is, “A kesergő özvegy” című munkája pedig önállóan jelenik meg 1815-ben Pesten.

Festetics György gróf 1817-ben birtokán a hazai irodalmi élet fellendítésére megrendezi az első helikoni ünnepet, és Keszthelyre hívja az ország ismert birtokos urait, tudósokat, írókat, művészeket. A meghívottak között van az ifjú írónő is, aki még három ilyen ünnepségen vesz részt, és száz forint tiszteletdíjban is részesül. Az élénk társadalmi életnek 1818-ban vége szakadt, Judit huszonharmadik születésnapján férjehez ment Geöndeötz Ferenchez és annak felsőpatyi birtokára költöztek. Juditnak elő kellett vennie a fiatal lánykorában tanultakat – a háztartásvezetést, a ház körüli munkát, négy gyermekének megszületésével pedig új feladatai is lettek.

Geöndeötz Ferenc 1830-ban meghalt, Judit két év múlva újra férjhez ment. Patthy István ügyvéddel kötött házasságából két gyermeke született, egy fiú és egy kislány, aki azonban csak néhány napot élt. A kislány halála után nemsokára Dukai Takács Judit  is meghalt. Dukán temették el, ahol síremléke ma is megtalálható.

Kapcsolódó linkek