Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

Április 22-e a Föld Napja

"Ki mondta,hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"

1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

"Mozgalmunk célja, hogy végre ráébredjünk, ne mindig másoktól várjuk a megoldást, mi magunk is tegyünk jobb, élhető jövőnkért és utódaink jövőjéért.

A Mit tehetsz Te? mozgalom lényege, hogy megmutassuk, egészen egyszerű cselekedetekkel is jobbá és fenntarthatóbbá változtathatjuk a körülöttünk lévő világot. Elég, ha csak odafigyelünk cselekedeteinkre és azok következményeire. Ha minden nap teszünk valami apróságot, tudatosan választunk, vásárolunk, közlekedünk, döntünk stb. környezetünk fenntarthatósága érdekében, máris tettünk valamit a változásért. Válassz, sokat tehetsz.

A mindennapi apró cselekedetek része a tájékozódás, mert ha tudod például, hogy mi az az ökolábnyom-számláló, vagy mennyi idő alatt bomlik le egy műanyag reklámszatyor, vagy mekkora a húsfogyasztás környezeti terhe, akkor már azt is tudod, mit kell tenned. Minden nap. Mert ahogy a Föld napja mozgalom egyik jelszava is mondja Egyetlen nap kevés…

A Föld Napja célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Nem véletlen, hogy a mozgalom egyik jelszava: "Ki mondta,hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"

forrás: Föld Napja Aalapítvány (fna.hu)

Magyarországon 1990 óta rendezik meg a Föld Napját. Mint minden világnapnak, ennek a napnak is az az igazi jelentősége, hogy felhívja a figyelmet a veszélyekre, és arra, hogy nem csak az év egyetlen napján kellene a természetvédelemre gondolnunk.

Kapcsolódó linkek