Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

Május 14. Bonifác, a 3. fagyosszent napja

"fagyot hoznak, rendet tesznek, / fagyos ujjal ölelgetnek" Csukás István

 A népi megfigyelés szerint a tavaszi meleg napok május 12-13-14-én (Pongrác, Szervác, Bonifác) hirtelen hidegre változnak, nem ritkák az éjszakai fagyok. Hogy a fiatal palánták ne károsodjanak, uborkát, paradicsomot, babot általában csak a fagyosszentek elmúltával ültették el s védekezésképpen a gyümölcsösökben ilyenkor füstölnek.

 

Ady Endre: Fagyosszentek (1899)

Be kén' jól rendezni Vácot,

Odazárni Bonifácot,

Szerváciust és Pongrácot...

Mert az már szörnyü és galád,

Hogy mit művel e szép család...

Megszégyenít májust, tavaszt,

Fület és lábat megfagyaszt...

Összejött egy sokadalom,

Hogy halljon egy kis térzenét

 

– Melyről már túl sok a dalom –

S pár perc és rebbent szerteszét…

Riporterünk is visszatért,

– Nos, tartottak künn térzenét?

– Igen – szólt kurtán, fagyosan.

– A banda játszott ám azért,

Mert hát történt egy kis hiba:

Szájhoz fagyott a trombita…

 

A hagyomány szerint a Krisztus utáni 3-4. században élt három szentéletű férfi a keresztény hitéért halt mártírhalált, míg más források szerint a három szent azért fagyott halálra, mert ruháikat a szegényeknek adták. Egyes kutatók a fagyosszenteket magyar szenteknek nevezik.

Tény, hogy a magyar néphit számos legendát ismer a három férfiról: ezek szerint Pongrác kánikulában, a subájában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Mivel ezért ők haragszanak ránk, bosszút esküdtek ellenünk, és évről évre visszajárnak, hogy tönkretegyék a termést. Fagyot ráznak, letarolják a veteményt, megdermesztik a földet, sok fájdalmat okozva ezzel az embereknek. Egyes vidékeken viszont úgy vélik, hogy e rosszindulatú szentek jóságosak is tudnak lenni, ugyanis ha kisüt a nap, bő termést hoznak a szőlősgazdáknak.