Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1894. június 23.: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megalakulása

Citius, altius, fortius: gyorsabban, magasabbra, erősebben.

Az olimpai mozgalom egy életfilozófia, kiemelve és egyesítve a test, az akarat és az ész erejét, ezek harmonikus egységét képezve. A sportot a kultúrával és a képzéssel ötvözve, az olimpiaizmus az örömre és az erőfeszítésre alapuló életmódot kíván létrehozni, a jó példa és az egyetemes erkölcsi alapelvek fontosságát hangsúlyozva.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) angol neve International Olympic Committee (IOC) egy nemzetközi szervezet, amelynek székhelye ma Lausanne-ban található. A szervezetet Párizsban alapította meg Pierre de Coubertin báró és Demetriosz Vikelasz, hogy újjáélesszék a görögországi Ókori Olimpiai Játékokat. Amikor 1894-ben Coubertin megalapította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, levélben kérte fel Kemény Ferencet az olimpia magyarországi képviseletére.

A 1896-os Nemzetközi Olimpiai Bizottság első tagjai: 
Demetriosz Vikelasz elnök (Görögország), Pierre de Coubertin titkár (Franciaország),  
Alekszandr Dmitrievics Butovszkij tábornok (Oroszország), Jiri Guth-Jarkovsky (Csehország), 
Kemény Ferenc (Magyarország), Viktor Balck (Svédország), Willibald Gebhard (Németország) A 1896-os Nemzetközi Olimpiai Bizottság első tagjai:
Demetriosz Vikelasz elnök (Görögország), Pierre de Coubertin titkár (Franciaország),
Alekszandr Dmitrievics Butovszkij tábornok (Oroszország), Jiri Guth-Jarkovsky (Csehország),
Kemény Ferenc (Magyarország), Viktor Balck (Svédország), Willibald Gebhard (Németország)

Jelenleg 206 nemzeti olimpiai bizottság tagja a szervezetnek, Magyarországot a Magyar olimpiai Bizottság képviseli. A NOB szervezi a Nyári Olimpiai Játékokat, melyek az Olympiáda első évében kerülnek megrendezésre, míg a Téli Olimpiai Játékok annak harmadik évében. A modern idők első Olimpiai Játékait 1896-ban rendezték Athénban. Az első modernkori Téli Olimpiai Játékokat a franciaországi Chamonix-ban rendezték meg 1924-ben. 1948- ban Sir Ludwig Guttman a II. Világhánorú sérült katonáinak gyógyulását sportversenyekkel kívánta javítani. Ezért az 1948-as londoni olimpiával párhuzamosan sportversenyt szervezett különböző kórházak között. Ez a játék Kerekesszékesek világversenye néven vált ismerté, és évente rendezték meg. A következő 12 évben Guttman és számos segítője folytatta a versenyek rendezését a sérültek érdekében. Az 1960-as római olimpiára Guttman 400 sportolót vitt, hogy részt vehessenek az első paralimpián, amit azóta minden olimpiai évben megrendeznek, 1988-tól már a nyári olimpia rendezője biztosítja a helyszínt a sportünnep ezen rendezvényeinek (Paralimpia). A legközelebbi, XXXII. Nyári Olimpia Játékokra Tokióban (Japán) 2020-ban, a XXIII. Téli Olimpia Játékokra 2018-ban a dél-koreai Phjongcshangban kerül sor.

Kapcsolódó linkek