Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1909. július 25-én Louis Blériot elsőként repülte át a La Manche csatornát.

A 37 km-es távolság megtételéhez 36 percre volt szükség.

A La Manche csatorna első átrepülésére a Daily Mail című angol napilap 1000 font összegű díjat tűzött ki. Három pilóta jelentkezett a versenyfelhívásra, de végül csak Blériot tudta a vállalt feladatokat 11 . számú gépével teljesíteni. Louis Blériot előkészületei igen izgalmas előzmények között játszódtak le. Heves szél uralkodott, de végül is a szerencse és az idő is neki kedvezett.

A startra 1909. július 25-én, vasárnap délután négy óra 41 perckor került sor Le Baraques-ben, és öt óra 17 perc, 5 másodperckor ért földet a Dover Castle melletti Northfall Meadowban. Tehát Blériot volt az első a világon, aki átrepülte a csatornát, s ezzel elnyerte a Daily Mail díját. Ennek a repülőteljesítménynek óriási hatása volt Európában, de a nagyvilágban is.

Blériot számos megrendelést kapott a 11. számú típus gyártására. Később sikeresen működő repülőgépgyárat alapított. A világraszóló repülőút hatására a magyar repülők is meghívták Blériot-t, aki 1909. október 15-én érkezett Budapestre, ahol előadásokat és repülőbemutatókat tartott. Október 15-én és 16-án Blériot XI. gépét a pesti Vigadó nagytermében állították ki. A repülőgépre óriási tömeg volt kíváncsi.

zt követően, október 17-én Blériot háromszor is felszállt gépével a kisrákosi katonai gyakorlótéren (ma az Üllői út Népligettel szemben lévő oldalán). A nagy sikerű repülőbemutatót mintegy 200 000 ember nézte végig. Másnap a lapok vezércikkeikben adták tudtul a nagy eseményt. A repülésért Blériot 40 ezer korona fellépti díjat kapott. Blériot budapesti sikere jó propagandának bizonyult a magyar repülés ügyének, és döntő hatást gyakorolt a magyar aviatika fejlődésére.

Megérttette az illetékesekkel, de a nagyközönséggel is, hogy a repülés ügyének támogatása nem illúziók kergetése. Így érthető, hogy a repülés megszállottjainak munkája Blériot repülése után hatékonyabb, eredményesebb lett.

Kapcsolódó linkek