Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2007. január 22-én halt meg Pierre abbé

A szegényeket és menekülteket támogató Emmaüs szervezet megalapítója.

Pierre abbé a nyomorúság, a szenvedés és az igazságtalanság, a szociális kirekesztés elleni küzdelem kiemelkedő személyisége volt, aki előbb kapucinus szerzetesként, majd világi papként szolgált.

 

A „hajléktalanok atyja”-ként ismert lelkipásztort a nagyvilágban, különösen is szűkebb hazájában, Franciaországban már életében mítosz övezte. Pierre abbé 1949-ben alapította meg az Emmausz közösséget, amely ma több mint negyven országban – köztük Magyarországon is – van jelen, és mintegy 317 csoportot számlál az egész világon.

 

1949-ben azt kérte a franciáktól, hogy ne hunyják be szemüket a szegénység láttán. Felhívására nemcsak Franciaországból, hanem az egész világról érkeztek a válaszok, és egymás után jöttek létre az Emmausnak nevezett szolidaritási központok a mostoha sorsú emberek, elsősorban hajléktalanokat támogatására. A valláshoz nem kötődő, világi Emmaüs közhasznú egyesület közösségei újrahasznosításból származó anyagok és tárgyak eladásából, valamint lakásépítésből tartják fenn magukat.

Pierre abbé 1954 hideg telén rendkívüli hírnévre tett szert, amikor hajléktalanok százait fenyegette fagyhalál. A fiatal pap a „jóakarat fellázadására” szólította fel honfitársait a Radio-Luxembourg adón:

 

„Barátaim! Segítség..! Egy nő ma éjjel 3-kor megfagyott a Sébastopol körút járdáján, kezében szorongatva a papírt, mellyel tegnapelőtt kilakoltatták…” Felrázó beszédében 500 000 takaró, 300 nagy sátor, 200 katalitikus kályha összegyűjtését sürgette. A felhívásra 500 000 francia frank adomány gyűlt össze…

 

2004-ben új felhívását a Trocadero téren már munkatársai olvasták fel. Ebben többek között ez áll: "Gazdag országban élünk, de több millió munkanélkülit kirekesztettünk. E mérhetetlen szenvedés előtt állva senki ne gondolja, hogy nem tud mit tenni. Ne várjuk azt, hogy a kormány döntsön szolidaritásunkról, hanem mutassuk meg mi, hogy milyen társadalmat akarunk" - szólt Pierre abbé felhívása az egybegyűlteknek.

Kapcsolódó linkek