Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1921. szeptember 12-én született Stanislaw Lem

"Ha az emberiségnek több humora lett volna, minden másképp alakult volna."

Stanislaw Lem könyvei 41 nyelven, több mint 27 millió példányban keltek el. Egykor ő volt az egyik legolvasottabb nem angol nyelven író sci-fi szerző a világon. Munkáiban gyakran bocsátkozik filozófiai spekulációkba a technológiáról, az intelligencia és a kommunikáció természetéről és a kölcsönös megértés nehézségeiről vagy az emberi korlátokról és az emberiség kozmoszban elfoglalt helyéről.

Témáit néha fikcióként mutatja be, elkerülve ezzel mind a tudományos élet buktatóit, mind a tudományos stílus korlátait, máskor azonban az esszé vagy filozófiai könyv műfaját választotta. Lem elsődleges témája a megvalósíthatatlan kommunikáció az emberiség és az idegen civilizációk között.

Az ő idegen társadalmai gyakran összeegyeztethetetlenek az emberi elmével pl. a Solaris plazmaóceánja. Számos könyve, mint a Kudarc vagy az Éden az első kapcsolat sikertelenségét mutatják be. A Visszatérés a csillagokból című művében egy űrhajós útját követi, aki visszatér egy jelentősen átalakult emberi társadalomba 100 évnyi űrben töltött idő után. Az Úr hangjában kritikusan ítéli meg az emberi intelligenciát és kétségbe vonja, hogy egyáltalán valóban megértenénk-e egy üzenetet az űrből.

Sokat írt a technológiai fejlődésről és az emberi létezés problémájáról egy olyan világban, ahol a technikai fejlődés a biológiai embert értéktelenné teszi Idősebb korában rendkívül kritikussá vált a modern technológiákkal szemben, kritizálta az újabb találmányokat, mint pl. az Internet. Stanislaw Lem 2006. március 27-én halt meg Krakkóban.

Kapcsolódó linkek