Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1986. február 23-án halt meg Mérei Ferenc

"... mindig pedagógus voltam. Mindig tanítottam. Mindenütt iskolát szerveztem...”

"A pszichodráma magyarországi meghonosítója,  a csoportdinamika, a szociometria művelője, a „közösségek rejtett hálózatának” térképezője szociálpszichológus is volt és gyermekpszichológus is, és persze pedológus, és sorolhatnánk még foglalkozásokat, de a kérdés megmaradna: miféle dolog is az, amivel csoportterápiáin, megbeszélésein foglalkozott? Mérei Ferenc ugyanis úgy gondolta, hogy amit művel, az voltaképpen sem nem tudomány, sem nem művészet, hanem valami ezekkel egyenlő, de harmadik minőség. "

forrás: Egy másképp kommunista pszichológus (hvg.hu)

 

"Ez az élet élhető, ez az élet szerethető, ez az élet igazi élet. Valahogy keresni kell benne a hitelességet, amit borzasztó nehéz megtalálni. Rengeteget téved benne az ember. Hát nem tudom, tévedésnek lehet-e ezt nevezni. Nem téved igazán, hanem rengetegszer lép az ember úgy, hogy utána ezt a lépést megbánja, utána ettől a lépéstől rossz érzése van, hogy ezt talán mégse kellet volna.

De aztán ahogy megy előre az élet, és az ember túl nagy gaztetteket nem követ el, túl nagyok nem hazudik, akkor mégis valahogy elfogadja azt, hogy élete valamilyen egység volt. Most még tán ehhez hozzá kell tennem azt, hogy az élet megtanulható, meg lehet tanulni az életet, Meg lehet tanulni az életben valamilyen módon viselkedni, elfogadni az embereket, megérteni őket."

Szilágyi János interjúja Mérei Ferenccel (1972) (forrás: Mérei Élet-Mű. Tanulmányok. Bp., 2006. ÚMK.)

Magyarország leghíresebb gyermekpszichológusa, akinek egyik tanítványával, Binét Ágnessel közösen írt Gyermeklélektan című könyve, valamint a szintén vele kettesben írt Ablak-Zsiráf című, kisiskolásoknak szóló lexikona számos kiadást megért bestsellerek lettek.

Életművét a Magyar Tudományos Akadémia 1982-ben a pszichológiai tudományok doktora fokozattal ismerte el és Ranschburg Pál-emlékéremmel tüntette ki.

Kapcsolódó linkek