Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1968. december 20-án halt meg John Steinbeck

Steinbeck visszatérő nagy témája a mesterkéltnek érzett civilizációból való kitörés, az egyéni szabadság keresése és a természet vak erőivel hadakozó ember tehetetlensége. (Országh László)

John Steinbeck Kaliforniában született, a Stanford Egyetemen folytat tengerbiológusi tanulmányokat, majd egy teherhajón a Panama-csatorna érintésével keletre hajózik. Hajóútja alatt gyűjt anyagot első könyvéhez, a híres kalóz, Sir Henry Morgan életrajzához. Rövid ideig újságíróként dolgozik New Yorkban, majd visszatér Kaliforniába, ahol két éven át egyedül él a hegyekben, alkalmi munkákból tartva fenn magát.

Ekkor alakul ki benne a kétkezi munkások és a természetközeiben élő egyszerű emberek iránti rokonszenv. The Pastures of Heaven (Égimező, 1932) címen jelenteti meg következő könyvét, mely egy kis eldugott kaliforniai völgy lakóiról írt elbeszélések gyűjteménye. Már ebben a korai műben megmutatkozik Steinbecknek a félke-gyelműek iránti szimpátiája, akiket „a természet befejezetlen gyermekeinek" nevez; megnyomorított életüket nagy beleérzéssel állítja ellentétbe az őket körülvevő idilli természeti tájjal. 

 

A szándékosan „színdarabszerűen" írt Of Mice and Men (Egerek és emberek, 1937) két otthontalan, sodródó vándormunkás, George és az együgyű Lennie tragédiáját mondja el. Lennie kényszeresen szeret selymes, puha dolgokat simogatni, de mivel a férfi nincs tisztában saját erejével, a simogatás leginkább az egerek és a kiskutyák halálával végződik. Végül maga Lennie is kiszolgáltatott, tehetetlen állattá válik, akit egyaránt űz saját kényszeressége és az általa akaratlanul megölt lány haláláért bosszúszomjas külvilág. Mint egyik kritikusa megjegyzi, Steinbeck írói zsenialitása elsősorban az állati létet megközelítő alakok megformálásában mutatkozik meg. A regény színpadi változata 1938-ban elnyerte a New York-i Drámakritikusok Díját.

The Grapes of Wrath (Érik a gyümölcs, 1939) címmel írja nagy sikerű, mára klasszikusnak számító epikus művét, melyben a nagy gazdasági válság áldozatainak állít emléket. A XX. századi Tamás bátya kunyhójának is nevezett, Pulitzer-díjjal kitüntetett regény az Oklahomából Kaliforniába vándorló Joad család megpróbáltatásait meséli el. Akár egykor a hősi pionírok, a Joad család tagjai is nyugatra tartanak, de őket nem várja korlátlan lehetőség, sőt még szerény álmaik beteljesülése sem.

A regény hitet tesz az élet szentsége mellett, amit Tom Joad egyértelműen ki is mond: „Minden szent, ami él."  Mikor pedig a regény egyik legemlékezetesebb jelenetében a Joad lány - miután gyermeke halva születik - egy csonttá és bőrré soványodott embert talál a neki menedéket adó pajtában, gondolkodás nélkül azt teszi, amit anyja pillantása is sugall: megszoptatja a felnőtt férfit, s ezzel visszahozza az életbe.

1952-ben jelenik meg monumentális nemzedékregénye, a Paradicsomból való kiűzetés témáját mai környezetben feldolgozó East of Eden (Edentől keletre, 1952). A szimbolikus és realista írásmódot ötvöző mű cselekménye a szerző gyermekkorából ismert kaliforniai Salinas-völgyben játszódik, s egy család két nemzedékében is a bibliai Káin és Ábel-történet áttételes megismétlődését írja le. A regény valójában három nemzedéken át követi a Trask férfiak egymáshoz való viszonyát. Az apák mindkét esetben rivalizáltatják gyermekeiket, ami számos tragédia forrása. Az asszonyok mindkét nemzedék esetében a gonosz erők képviseletében jelennek meg.

1962-ben Steinbecket irodalmi Nobel-díjjal tüntetik ki.

Kapcsolódó linkek