Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1736. január 19-én született James Watt

A skót mérnököt tévesen, a gőzgép feltalálójaként szoktuk emlegetni.

Az ipari forradalom kulcsfigurája volt a skót James Watt, akit a gőzgép feltalálójaként szoktunk emlegetni. Valójában nem Watt épített elsőként gőzgépet. Hasonló szerkezetet ír le az alexandriai Hérón az I. évszázadban. 1698-ban Thomas Savery szabadalmaztatott egy gőzgépet, amelyet víz szivattyúzására használtak, 1712-ben pedig egy angol, Thomas Newcomen jelentett be szabadalmat egy némileg tökéletesített változatra. Newcomen gépe azonban olyan gyenge teljesítményű volt, hogy csak szénbányák víztelenítésére használták.

Wattot 1764-ben kezdte érdekelni a gőzgép, amikor egy Newcomen-féle gépet javított. Noha csak egyéves gépgyártó kiképzésben részesült, nagy feltaláló-tehetség volt. Az általa Newcomen gépén végrehajtott módosítások olyan nagy jelentőséggel bírtak, hogy indokolt Wattot az első, gyakorlatban is használható gőzgép feltalálójának tekintenünk. Watt első jelentős továbbfejlesztése - amelyet 1789-ben szabadalmaztatott - az volt, hogy egy különálló gőzsűrítővel (kondenzátor) egészítette ki a gépet.

James Watt 
kondenzációs gőzgépe James Watt
kondenzációs gőzgépe
Hőszigetelte a gőzhengert is, 1782-ben pedig feltalálta a kettős működésű expanziós gőzgépet. Ezek az újítások több mint négyszeresére növelték a gőzgép teljesítményét. Ez a teljesítménynövekedés a gyakorlatban azt jelentette, hogy egy ügyes, ám nem igazán nagy hatásfokú szerkezetből egy, az iparban széles körben használható berendezés lett.

 

Feltalált egy fogaskerékrendszert is (1781), mely a dugattyú egyenes irányú mozgását forgómozgássá alakította. Ez a szerkezet nagyban megnövelte a gőzgép felhasználási körét. Feltalálta a centrifugális gőzszabályozót (centrifugális regulátor, 1784), amellyel a gőzgép sebességét automatikusan lehetett szabályozni, továbbá a nyomásmérőt (1790); a fordulatszámlálót; a fojtószelepet; stb.; ezenfelül sok egyéb hasznos változtatást eszközölt a gépen.

 

Wattnak nem volt jó üzleti érzéke. Viszont 1775-ben társult Matthew Boultonnal, aki gépész volt, s igen rátermett üzletember. A következő huszonöt évben a Watt és Boulton cég nagyszámú gőzgépet gyártott, s mindketten gazdagok lettek. A gőzgép létfontosságú volt az ipari forradalom szempontjából. A gőzgép feltalálásával nagy mennyiségű energia állt a termelés rendelkezésére, mely ennek hatására mérhetetlenül megnövekedett.

Kapcsolódó linkek