Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1892. január 3-án született John Ronald Reuel Tolkien

"... ott a nagyvilág; bezárkózni, azt lehet, de a világot örökre kizárni - azt már nem."

"John Ronald Reuel Tolkien neves angol nyelvész és filológus volt, aki több évtizedes munkával magával ragadó mitológiát teremtett egész Európa, sőt a világ számára. E mitológia részeként írta meg "A Gyűrűk Ura" című művét, amely a XX. század legnagyobb példányszámban eladott, és egyik legnagyobb kulturális hatású szépirodalmi alkotása lett.

Hívő emberként az őt foglalkoztató legfontosabb téma az ember világban betöltött szerepe, az élet és halál végső kérdése volt. Életének alapelve szerint képzeletünk lehetővé teszi, hogy a teremtés isteni rendjéhez hozzáadjuk saját alkotásainkat, kreativitásunk eredményeit, és így formáljuk, jobbítsuk a minket körülvevő világot.

 

 

Személyes életútját és életművét áthatja az elkötelezettség a hitköznapi valóságon túlmutató, valódi értékek iránt: a természet romlatlan szépsége, a közösség megtartó ereje és az alkotó munka öröme minden korban, minden élethelyzetben vállalható örök ideálokként jelennek meg műveiben és tisztelői lelkében."

forrás:tolkien.hu

Peter Jackson rendezésében három élőszereplős film készült Tolkien trilógiájából. A filmek összesen 17 Oscar-díjat kaptak (négyet A Gyűrű Szövetsége, kettőt A két torony és tizenegyet A király visszatér), közöttük több „nagy” díjat – A király visszatér gyakorlatilag minden kategóriában nyert, amelyikben jelölték, köztük a Legjobb film díját is elhozta.

A díjátadón történő elsöprő győzelmét általában az egész trilógia elismerésének tekintették. A filmek rendkívül sikeresnek bizonyultak a mozipénztáraknál is. A király visszatér a Titanic után a második volt 2003-ban melynek világszerte meghaladta az álomhatárnak gondolt egymilliárd dolláros bevételt. A 3 film összesen 270 millió dollárból készült, és több mint 3 milliárd dollárt zsebelt be a kasszáknál, ami több mint a 11-szerese (ilyenre soha nem volt példa).

wikipedia.hu