Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1955. február 24-én született Steve Jobs

Az informatika modernkori történetének legérdekesebb alakja.

Steve Jobs tizenhat éves korában találkozott az egyik legjobb barátjával és partnerével, Steve Wozniakkal. A középiskola elvégzése után, 1972-ben Jobs a portlandi Reed Főiskolán tanult, de első év után otthagyta a Reedet, hogy karriert csináljon az elektronikai iparban, mint kis videojátékok tervezője az Atarinál. Ekkor jött rá, hogy az ő hivatása a számítógép programozás, és a Silicon Völgyben lévő "Homebrew Computer Club"-ban kapcsolatba lépett Wozniakkal és más számítógép-megszállottakkal.

1976-ban meglátogatta a Xerox Parc-ot, egy nagy számítástechnikai vállalatot, és felfedezte, hogy a jövő számítógépeinek kisebbeknek, olcsóbbaknak és könnyebben kezelhetőbbeknek kell lenniük.Rádöbbentette arra is, hogy ahhoz, hogy ő legyen a legjobb a piacon, egyesítenie kell az ő üzleti képességeit Wozniak számítástechnikai tudásával. A következő évben összeszerelték az első személyi számítógépet, az Apple I-et, melyet 666 dollárért adtak el.

Egy évvel később elkészítették az Apple II-t, amely már beépített áramkört használt a szines monitor vezérlésére, amitől gyorsabb, kisebb, olcsóbb és könnyebben kezelhető volt, mint a korábbi modell. 1984-ben Jobs és Wozniak megépítették az eddigi legjobb gépet, a Machintost, amely Doug Engelbart egy korábbi találmányát, az egeret használta. Ez a modell volt a mai gyors és felhasználóbarát számítógépek őse.

A Machintos Jobsot és Wozniakot és az általuk alapított Apple Computers a számítógépipar csúcsára juttatta. A következő évben Jobs lemondott az Apple elnöki tisztjéről, öt másik programozóval otthagyták a céget, és alapítottak egy új high tech vállalatot, a NeXT-et. Egy éven belül Jobs és a társai olyan fejlesztésekkel rukkoltak ki, melyekkel a programozási idő a töredékére csökkent. Ez volt a legforradalmibb újítás a számítástechnikai piacon, mely lehetővé tette a gyorsabb, megbízhatóbb, könnyebben karbantarthatóbb és hatékonyabb programozást, mely jelentős anyagi megtakarítást tett lehetővé, és a NeXT-et a leggyorsabban fejlődő vállalattá tette.

1986-ban felvásárolta az animációs filmeket készítő Pixar Animation Studiost, ettől fogva ő volt a cég elnök-vezérigazgatója. A Pixar munkája többek közt a Toy Story – Játékháború és a Némó nyomában. A Pixar feletti tulajdoni jogáért cserébe részvényeket kapott a Walt Disney Companyben, amivel ő lett a Disney legnagyobb egyéni részvényese. Később visszatért az Apple Computers céghez. A cég új terméke, az iPod, nemcsak divatcikk lett, hanem a teljes zenei piac átalakulását eredményezte.

Kapcsolódó linkek