Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1831. március 10-én alakult meg a Francia Idegenlégió

„Legio Patria Nostra” „Honneur et Fidélité” „Marche ou crève”

Magyarországon a Francia Idegenlégióról a legtöbb embernek Rejtő Jenő és az ő halhatatlan könyvei jutnak eszébe. A közvéleményben általánosan elfogadott romantikus nézet (melyet a Rejtő-könyvek is megerősítenek), hogy itt a civil életüket elhagyó bűnözők, nincstelenek próbálnak szerencsét.

 

A Francia Idegenlégió (franciául Légion étrangère) a francia hadsereg elit katonai alakulata, melyet Lajos Fülöp királyi rendelete alapján, 1831. március 10-én hozták létre a Franciaországban tartózkodó külföldi önkéntesek számára, mivel az 1830. júliusi forradalom után külföldieket már tilos volt a francia hadseregbe sorozni.

Főleg bukott forradalmárok, bajkeverők és bűnözők jelentkeztek soraiba, így eleinte csak rossz hírnevet vívott ki magának az új alakulat. A civilek és a legionáriusok között kialakult temérdek konfliktus miatt a kormány úgy döntött, Algériába helyezi át a szervezet központját.

E helyszín további 130 éven keresztül volt az egység otthona és a zord körülmények hamar rádöbbentették a katonákat a bajtársiasság és a fegyelem fontosságára. Az első négy évben csak Algériában tevékenykedett a Légió, amely ekkoriban még csak 6 zászlóaljból állt és egy adott zászlóaljon belül általában azonos nemzetiségű férfiak harcoltak.

 

A 19. század folyamán fontos szerepet játszott a francia gyarmatbirodalom terjeszkedésének és védelmének elősegítésében, de részt vett a legtöbb, Franciaországot is érintő háborúban (például porosz–francia háború, az I. és II. világháború stb.).

Sikerét a hagyományos katonai szakértelmen kívül az „esprit de corps” -nak (csapatszellem) is köszönheti, mely segítségével a különböző országokból érkező és sokféle kultúrájú férfiakat egy családdá kovácsolja.

Kapcsolódó linkek