Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1759. április 27-én született Mary Wollstonecraft

A brit író, filozófus az újkori feminista mozgalmak egyik elindítója volt.

Mary Wollstonecraft, az újkori nőjogi mozgalmak elindítója volt, az A Vindication of the Rights of Woman című, női egyenjogúságot hirdető írása nagy visszhangra lelt Londonban.

Mary Wollstonecraft hatgyermekes családba született. Zsarnok, agresszív apjától gyakorta védte meg anyját, a verésekből neki is bőven kijutott. 

Nevelőnőként mélyedt el az irodalomban, majd maga is publikálni kezdett, első művei: "Gondolatok a lányok neveléséről", "Az emberi jogok követelése", "A nők jogainak követelése" címen jelentek meg.

Részlet A nők jogainak követelése című műből:

Miben áll az emberek felsőbbsége az oktalan állathoz képest?

Erre a kérdésre válaszolni éppoly könnyű, mint ésszel belátni azt, hogy a fél kevesebb az egésznél. Miért is plántálták belénk a szenvedélyeket?

Mert azokkal megküzdve talán elérhetjük a tudásnak egy olyan szintjét, melyet a vadállatoktól megtagadtak.

Ennek következtében természetünk tökéletessége, a boldogságra való képességünk azon mérhető, mennyire vagyunk ésszerűek, erényesek és emberségesek, mert ezek különböztetik meg az egyént, s az ész, a tudás és az erény gyakorlásának természetes velejárói.

 

Az utóbbiban síkra száll a lányok oktatása mellett, és  megvetően ír az üresfejű(vé tett) úrhölgyek hasztalan mindennapjairól, a házasságban is egyenlőtlenséget teremtő üres fecsegésről, bájos együgyűségről, melyre a(z előkelő) nőt a társadalom korlátozza. Rámutat, hogy az udvarias gesztusok, melyet a gentleman nyújt az úrihölgynek, pusztán formaságok, és a nők a korabeli társadalomban minden ideologizálás dacára nem királynők, hanem rabok.

Követeli a nők anyagi függetlenségét, szavazati jogát, helyét a képviselőházban.A szerzői jogdíjakból családját, barátait támogatta. Kapcsolataival, szabad szerelmi életével botrányt keltett.

Házassággal kapcsolatos elvei dacára végül - tekintettel születendő gyermekükre - mégis hozzáment William Godwin író-filozófus-anarchistához, de a hétköznapok szürkeségét elkerülendő, nem éltek együtt.

Lányuk, Mary (Wollstonecraft Godwin) Shelley regényíró, a Frankenstein című mű szerzője. Mary Wollstonecraft végül fiatalon, tragikus módon, gyermekágyi lázban halt meg.

Kapcsolódó linkek