Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1456. június 29-én hirdették ki III. Callixtus pápa bulláját

Elrendeli a déli harangszót és imádkozást a török feletti győzelemért.

III. Callixtusz pápa átadja imabulláját a papságnak.
Lotz Károly festménye a 
Budavári Nagyboldogasszony Templomban
 . III. Callixtusz pápa átadja imabulláját a papságnak.
Lotz Károly festménye a
Budavári Nagyboldogasszony Templomban
.
A közhiedelem szerint a déli harangszó az 1456. július 22-ei nándorfehérvári győzelem emlékét idézi. A valóságban azonban több mint három héttel a győzelem előtt hirdette ki a Szent Péter bazilikában III. Calixtus pápa, a déli harangozást elrendelő bulláját, amikor a többszörös túlerejű török hadsereg már felsorakozott Nándorfehérvár vára előtt, de a támadást még nem kezdték meg.

A déli harangozást elrendelő bullának, az úgynevezett Imabullának ("Cum hiis superioribus annis")  a célja az volt, hogy a muszlimoknál naponta ötször imára hívó imám kiáltásához hasonlóan a keresztényeket is imára szólítsa a magyarországi keresztes seregnek a törökök elleni győzelméért. Így a mindennapos déli harangozás először Magyarországon lett szokássá és később innen terjedt át Európa többi keresztény országára.  

III. Callixtus pápa az egész egyházra előírta a déli harangszót és elrendeli "Minden felszentelt pap imádkozza el a híveivel a "pogányok ellen előírt könyörgést': "Mindenható örök Isten, kinek kezében vannak mindennek hatalmasságai és az összes országok jogai, tekints a keresztények megsegítésére, hogy a pogányok népei, akik a saját erejükben bíznak, jobbod hatalmától megtöressenek."

Nándorfehérvár ostroma a bulla kiadásának harmadnapján, július 2-án kezdődött. A kor szokása szerint harangkongatással ünnepelték a győzelmet, melynek híre előbb (július 28.) érkezett meg Budára, mint a bulla (legkorábban augusztus első hete). A sorrendiség így alakult Európa többi részében, még Itáliában is. A győzelem híre a pápát sem hagyta érintetlenül.

III. Calixtus augusztus 6-án értesült a diadalról, és ezt követően új értelmezést adott korábban kiadott bullájának. „Minthogy Isten győzelemre segítette a keresztények fegyvereit, a déli harangszó alatt elmondott imák egyben a hálaadás imái legyenek.”

Kapcsolódó linkek