Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1709. július 13-án alapították meg a kölni parfümkészítő műhelyet

Ma is az Eau de Cologne az üzem legfontosabb terméke.

"Olyan illatot alkottam, amely az itáliai tavaszi reggelekre emlékeztet, a hegyi nárciszokra, a narancsvirágra röviddel az eső után"

( Johann Maria Farina)

Az üzem alapítója, az olasz származása Johann Maria Farina azzal forradalmasította a parfümök készítését, hogy desztillált tiszta alkoholba keverte az illatanyagot.

Így került a varázsüstbe limette, citrom, bergamot, grépfrút és narancs. Az ily módon előállított friss és könnyű illat teljesen más volt, mint a nehéz és buja esszenciák, amelyeket addig ismert a világ.

A kölnivizet gyártó üzem háromszáz év után is családi kézben van. Már a nyolcadik generáció irányítja a vállalkozást, amely mintegy ötven főt foglalkoztat. A recept szigorúan titkos, és három évszázada semmit sem változott.

A kölni köré épült legendát egy múzeum is táplálja, az Európa-szerte egyedülállóan gazdag gyűjteményen rokokó kosztümös tárlatvezetők kalauzolják végig a látogatókat.

Az illatszer a város nagy örömére ma is Kölnben készül, de az üzem más illatokat is gyárt. "Még 25 illatot állítunk elő, de természetesen továbbra is az Eau de Cologne a legfontosabb termékünk" - mondja a gyárat jelenleg vezető Johann Maria Farina.

A kölnivíz közvetítők mellőzésével egyenesen a parfümériákba kerül, a terméket 85 százalékban külföldön értékesítik.

(forrás:mult-kor.hu)

A parfümök szirmokból, bimbókból, levelekből, szárakból, fás részekből, gyümölcsökből, magvakból, kérgekből, gyantákból, gyökerekből kivont illóolajokból készülnek. Fáradságos és aprólékos munka vezet a növényekből az illatanyag kinyeréséhez. Már pirkadat előtt kell  leszedni a jázmint, ami a rózsa után a parfüm-gyártás leggyakrabban hasznosított alapanyaga.

Amikor a nap felbukkan a horizonton, a virág az illatának húsz százalékát veszti el, így fontos a sietség.  Fél kiló virág, ami nagyjából ötezer darab kis virágnak felel meg mindössze néhány csepp esszenciát jelent. 400 kilónyi, azaz négymillió darab jázminvirágból mindössze fél kiló koncentrált olaj nyerhető ki. 

Az indiai szantálfának harminc-ötven év kell, mire felhasználhatóvá válik – nem véletlen, hogy az egyik legértékesebb és legdrágább alapanyag. 1500 kiló bergamottból csupán egy kiló esszencia nyerhető ki, 1300 kiló tubarózsából pedig mindössze 200 ml abszolút olaj.