Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1173. augusztus 9-én kezdték építeni a pisai ferde tornyot

A pisai ferde torony már csak alig 4 fokkal tér el a derékszögtől.

A pisai ferde torony építése aztán majdnem 200 éven át tartott, mivel a város gazdasági és külpolitikai helyzetének változásai három szakaszra osztották az építkezést. Az első időszak körülbelül az 1185-ös esztendőig tartott, amikor a mérnökök – vélhetően Guglielmo és Bonnano Pisano – tervei nyomán elkészült az épület alapozása, majd ezen kívül még három szintet húztak fel.

A munkálatok során a tervezők, a kő mellett, javarészt toszkán – carrarai – márványt használtak. Az épület statikai problémái már az első szakasz során, 1178-ban megmutatkoztak, a harmadik, oszlopsorral körbevett emelet befejezése után ugyanis a pisai torony váratlanul dél-délkeleti irányban megdőlt – így lett belőle „ferde torony".

A dőlés oka elsősorban a vékony, elégtelen alapozásra vezethető vissza, tehát a Pisano-fivérek nem számoltak kellőképpen a gyenge altalaj veszélyeivel; végeredményben Itália egyik legérdekesebb – és leghíresebb – épülete a mérnöki hibák révén lett olyan, amilyen. ... Az építkezés harmadik, befejező szakasza 1372-ben zárult le, amikor befejezték a hetedik szintet, és – ismét kissé eltérő szögben – elkészítették a torony tetejét; ha figyelmesen nézzük a tornyot, szabad szemmel is megállapíthatjuk a „korszakhatárokat”.

Valószínűleg éppen ez adja az épület igazi különlegességét. A nagyjából 56 méter magas, 15,5 méter külső átmérőjű pisai ferde torony kétszáz év után tehát végre betölthette hivatását, harangjátéka ráadásul hasonlóan különleges volt, mint az építmény alakja: a harangozótorony a 17. század közepéig hét, a zenei skála különböző hangjain megszólaló harangot kapott, melyek együttes súlya megközelítette a 10 tonnát is.

forrás: rubicon.hu