Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1966. szeptember 16-án nyitották meg a Metropolitan Operát

3800 ülőhellyel rendelkezik és további 195 állóhellyel.

A Metropolitan Opera (népszerű rövid nevén Met) a világ egyik legjelentősebb operaháza, amelyet az 1880-ban alakult klasszikus zenei szervezet, a Metropolitan Opera Egyesület irányít. 

A jelenlegi Metropolitan Operaház New York Upper West Side-ján, a Lincoln téren lévő Lincoln Centerben működik, egyikeként Lincoln Centerben helyet kapó tizenkét állandó művészeti szervezetek.

A színház Wallace K. Harrison tervei alapján épült, befogadóképessége körülbelül 3800 fő, de további 195 állóhely is van a földszint hátsó részein és a felső erkélyen.

Szükség esetén a zenekari árok is csökkenthető, így egy újabb 35 fős széksorral bővülhet a nézőtér. Az épületet homlokzatát fehér travertin mészkővel borították, és a bejáratot magába foglaló keleti homlokzatot a jellegzetes öt ív díszíti.

Kintről is látható előtérben lévő két falfestmény Marc Chagall munkája. A színpadi fő függöny a világ legnagyobbja, egyedileg szövött arany damasztból készült. Jóllehet a színházat a birtokbavétel után még hivatalosan nem avatták fel, az első operabemutatót mégis megtartották: 1966. április 11-én Giacomo Puccini A Nyugat lánya című operáját mutatták be, Beverly Bower (Minnie), Gaetano Bardini (Dick Johnson) és Cesare Bardelli (Jack Rance) főszereplésével. Az előadás 3000 középiskolás előtt zajlott le, és ekkor állították be a terem hangzását, a zenekart, még egy pisztolyt is elsütöttek.

A hivatalos megnyitó 1966. szeptember 16-án volt Samuel Barber Antonius és Kleopátrájának világpremierjével. A nagy és gondosan gépesített színpad és az előkészítő tér könnyedén lehetővé teszi bármely darab bemutatását, vagy akár minden nap másik opera színpadra állítását. Hét, 19 méter széles, kétszintes komplett színpadi lift, három mozgószínpad, egyikben 19 méter átmérőjű forgószínpad és sok más korszerű technikai eszköz segíti az előadásokat.

forrás: wikipedia.hu

Kapcsolódó linkek