Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

Október elseje: idősek világnapja

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává

1991 óta minden évben megemlékezünk a Föld mintegy hatszázmillió lakosáról. Az intézkedés célja, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort. Fontos az életkorral kapcsolatos sztereotípiák lebontása, a tanulási lehetőségek biztosítása, hogy az egészségben és a méltóságban megélt idősödés követendő példa legyen a fiatalok számára.

Mindannyiunk felelőssége, hogy az idősebb korosztálynak helye legyen a családban, hiszen a család a nemzedékek közötti szolidaritás kiindulópontja is. Lényeges szempont az idősek és a gyerekek találkozása, hogy párbeszéd alakulhasson ki arról, mit hoz magával az öregedés, és miként működhetnek együtt az idősebbek és a fiatalok.

 

Müller Péter: Benső mosoly (részlet)

„Ősi és érett kultúrákban az öregeket nem azért tisztelték, mert "fáradságos életükkel kiérdemelték", nem is abból a józan előrelátásból, hogy "egyszer én is öreg leszek, s milyen jó lesz, ha nem hajítanak majd a szemétre!", hanem azért, mert a lélek még érzékenyebb volt, a szellem nyitottabb, s az öregember, óriási élettapasztalatával, olyan értékeket jelenített meg, amely a fiatalabbak számára vonzó és kívánatos volt! (...)

Az öregember akkoriban nem teher volt, hanem felbecsülhetetlen érték: nem azt nézték, milyen mulandó teste, hanem hogy ki lakik benne!”

 

Lázár Ervin: Nagyapa meg a csillagok (részlet)

"Babó Titti szájtátva hallgatta Mikkamakkát, csak nagy sokára ocsúdott ámulatából.

– És mi lesz – kérdezte suttogva –, mi lesz, ha Nagyapa meghal?

– Ó, te bikfic – nézett rá megrovóan Mikkamakka –, hát nem tudod, hogy Nagyapa sohasem hal meg? Az lehet, hogy egyszer majd már nem jár ki az almafáival beszélgetni. Meg talán veled se beszélget, velem se. De minden éjjel veszi a létráját, összeszedi a lehullott csillagokat, és mind visszaszegzi az égre. Mindörökké, a világ végezetéig.

Bizony, Babó Titti, ilyen nagyapád van!"

Kapcsolódó linkek