Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1791. szeptember 30-a: Mozart Varázsfuvolájának ősbemutatója

"A bátor ma győzött, elnyerte ezért / A szépségnek, észnek kijáró babért!" Sarastro

Emanuel Schikaneder 
Papageno szerepében 
Emanuel Schikaneder
Papageno szerepében

Mozart életének utolsó éve a lázas alkotó munka jegyében telt el. Egy csodálatos zenés mesejátékkal ajándékozta meg az emberiséget. A varázsfuvola művészetének újabb csúcsa, mélységes humanizmus és emberszeretet hatja át.

Emanuel Schikanedernek, a Theater an der Wien igazgatójának sürgősen szüksége volt egy olyan darabra, melynek kasszasikere megmenti színházát a csődtől. Mivel akkoriban a közönség a varázsoperákért rajongott, August Jacob Kiebeskind egyik keleti történetét írta meg librettónak, és felkereste Mozartot, hogy zenésítse meg.

Az ősbemutatón Schikaneder játszotta  Papageno szerepét és Mozart vezényelte az operát. A kezdeti döcögős indulás után egy bő év múlva túl voltak a századik előadáson!

A Varázsfuvola cselekménye:

A történet főhőse Tamino, egy ifjú herceg. Egy óriáskígyó elől menekülve különös, sziklás hegyvidékre jut, ahol is erejét elveszítve a menekülésben ájultan rogyik össze. De már el is árultam, hogy ő lesz a történet főhőse, úgyhogy biztosan nem aggódtok az életéért! Nem is kell, hiszen szerencsére épp arra jár az Éj királynőjének három udvarhölgye, akik megölik a herceg életére törő kígyót, s így megmentik az életét. Tamino erről azonban mit sem tud, hiszen még nem tért magához. A három udvarhölgy azonnal el is siet, hogy jelentsék úrnőjüknek a hírt: egy idegen ifjú tévedt a birodalmába.

Eközben Tamino felocsúdik ájultságából, s megpillant egy különös szerzetet: egy madártollakkal ékesített fura figurát. A bolondos külsejű emberkéről kiderül, hogy ő Papegeno, a madarász, aki többnyire az erdőket szokta járni. Tamino ekkor pillantja csak meg a veszélyes kígyó tetemét, s minthogy más embert nem lát maga körül, mint Papagenot, azt hiszi, ő mentette meg az életét. Papageno - akiről ekkor az is kiderül, hogy szeret hencegni és egy kicsit füllenteni - ahelyett, hogy elmondaná az igazat, magára vállalja a hőstettet. Rosszul teszi, mert épp ekkor érkezik vissza az Éj királynőjének három udvarhölgye, s hallva Papageno hazudozását, azzal büntetik őt, hogy egy lakatot kattantanak a szájára....

tovább >>

Kapcsolódó linkek