Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1956. október 2-án helyezték üzembe az első atomórát New Yorkban

„Az időnek egyetlen oka van: minden nem történhet egyszerre.” (Einstein)

Atomórának olyan típusú órát nevezünk, melyben atomok rezgésszámát használják fel egy pontos frekvencia előállítására. A frekvenciát számlálóba vezetik, amely másodpercet és abból származtatott nagyobb időegységeket mutat.

Az első kereskedelmi atommeghajtású órát a New York városbeli „Overseas Press Club" épületében helyezték üzembe és Atomichron volt a neve. Közel 50 ezer dollárba került az alig 2 méter magas szerkezet, amelynek működési alapját a cézium atom állandó frekvenciájú rezgése határozta meg.

Az idő mérése már az ókortól kezdve foglalkoztatta az embereket: ahány nép, annyi kultúra és annyiféle felfogás született az időről. Az idő fogalmának  kialakulását sürgetővé tette, hogy  az emberek szerették volna, hogy  szervezettebbé váljék az életüket, hogy tudjanak mihez igazodni a mindennapi életük során.

Az idő mérését kezdetben elsősorban a Nap, a Hold és a csillagok állásához viszonyították. Így alakultak ki többek között a napórák, amelyek a Nap állása alapján határozták meg az időt, majd később az ingaórák, a mechanikus és elektromos órák, valamit a modern atomórák.

 

Napóra Dunaújvárosban Napóra Dunaújvárosban Homokóra Homokóra Mechanikus óra Mechanikus óra Digitális óra Digitális óra

 

Az egyre pontosabb órákat a tudósoknál is buzgóbban keresték a hajóskapitányok. Az ő számukra a pontos időmérés élet vagy halál kérdése lehetett, mert megbízható műszerek nélkül nem tudták kiszámítani hajójuk helyzetét. A mai napig megvan az igény és a törekvés arra, hogy a lehető legpontosabban tudják mérni az idő múlását: különösen fontos ez a tudományok terén, ahol precíz méréseket kell végezniük, pl. a csillagászoknak.

Ezek mellett azonban pl. az áramszolgáltatók, a hajózási közlekedés irányítói, vagy akár a gyorsfutók számára sem mindegy a plusz-mínusz fél másodperc. Az atomóra által előállított ún. atomidő pontosabban szolgáltatja az időt, mint az lehetséges volt a korábban használt csillagászati eszközök segítségével. 1967-ben az atomóra által mért másodpercet tartják irányadónak, s ez lett a másodperc hivatalos meghatározása.

források:  Az idő (Bp., Műszaki Kvk., 1975),  Lippincott: Az idő története (Bp., Perfekt, 2002)

Kapcsolódó linkek