Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1962. október 15-én mutatták be az első Dunaújvárosi Filmhíradót

Ősz Ferenc, Cseh Tibor, Kohut László és Nagy Imre munkája

A bemutatóra a Béke Étterem mopresszójában került sor egy hétfői napon.

„A kis társaság közel kétszáz munkaórájának eredménye, hogy elkészült az első dunaújvárosi filmhíradó. A Bartók Béla Művelődésházban született meg az ötlet, s Ősz Ferenc rendezői és a lelkes amatőr-filmesek, Cseh Tibor, Kohut László és Nagy Imre operatőri tevékenységével valósággá vált.

A sok anyagi és technikai nehézséggel, gyakorlatlansággal küszködő filmesek igen hasznos, távlataiban nagyon bíztató kezdeményezése mindenek előtt a köszöntés, az üdvözlet szavait váltja ki a kritikusból. Csakis helyesléssel, támogatással, segítő szándékkal lehet ehhez a kezdeményezéshez közeledni. …

A filmhíradóról magáról: ötletekben gazdag anyagot sikerült összegyűjteni a Dunaújvárosi Híradó első számához...Technikai, kivitelezési szempontból természetesen sok kívánnivalót hagy maga után a híradó. A vágás, az előhívás nem mindig sikerült szándék szerint, de ez természetes is, hiszen az amatőr filmesek társadalmi munkában, anyagi nehézségekkel készítették, s a jövőben, a gyakorlati munka nyomán nyilvánvalóan javul a kivitelezés színvonala is. ..

Éppen tömegagitációs, várospolitikai és egyéb nevelési szempontok miatt fontos, hogy ez a vállalkozás ne jusson zsákutcába. A tanácsnak, a vállalatoknak, a szakszervezeteknek és a tömegszervezeteknek mindent el kell követni a Dunaújvárosi híradó felkarolására, eszmei és anyagi támogatására egyaránt.”

Rózsa András: Az első Dunaújvárosi Híradóról, Dunaújvárosi Hírlap, 1962. 10. 19., 4. old.

Kapcsolódó linkek