Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1973. április 8-án halt meg Pablo Picasso

"A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát." Picasso

"Mint képzelik azt, hogy a néző úgy élhesse át képeimet, ahogyan én átéltem? A kép hozzám messziről jut el, ki tudja, milyen messziről; kitaláltam, láttam, megfestettem, s emellett másnap magam sem látom, hogy mit csináltam."

"Picasso művészete, éppúgy mint egyénisége, önálló, megközelíthetetlen, átadhatatlan zárt világ. "Én nem keresek, én találok." - mondta egyszer nyomatékosan. Személye nem lehet mintakép, élete nem követendő példa, művészete nem tanítható, nem születik minden században egy Picasso. Van-e, aki nem érzi, hogy századunk laposabb, fakóbb lenne nélküle, kevésbé lenne érdemes most élni!"

(forrás: A modern festészet lexikona. Corvina, 1974)

 

Békegalamb Békegalamb Dora Maar Dora Maar Pierrot Pierrot Önarckép 1901 Önarckép 1901

„Pablo mindig szerette körülvenni magát írókkal és költőkkel, régi szép időktől fogva, amikor még Guillaume Apollinaire és Max Jacob volt mellette. Azt hiszem, ezért is tudta magát olyan találóan kifejezni, mikor a festészetről beszélt. A körülötte levő költők mindenkor megteremtették a festészet nyelvezetét, és Pablo rendkívül gyors fölfogású és tanulékony lévén, a megfelelő szavak birtokában mindig igen érzékletesen tudott beszámolni a saját munkáiról. ... Művészi zsenijét már saját korában elismerték, személyiségéhez azonban saját családja, gyermekei és szerelmei is olykor nehezen tudtak alkalmazkodni. „Pablo önmagát mindent elsodró folyamnak tartja, ilyen a természete, ennek kell engedelmeskednie.”

(forrás: Francoise Gilot: Életem Picassoval. Corvina, 1978)

 

Személye köré már életében legendákat szőttek. Az utókor idealizált, romantikus hősként tekint rá, ettől függetlenül kétségtelen, hogy jeles hadvezére volt hazájának. Sokan rossz királynak tartják, hiszen alig tartózkodott hazájában, de abban a korban ezt nem tekintették elítélendő cselekedetnek.

Kapcsolódó linkek