Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1974. november 4-én avatták fel a Munkás Művelődési Központot

Benépesült minden szoba, „teljes gőzzel” működött az intézmény

„Országos jelentőségű esemény színhelye volt november 4-én városunk: ezen a napon került sor a Munkás Művelődési Központ klubszárnyának és könyvtárának ünnepélyes megnyitására… az új intézmény megnyitása alkalmából Méhes Lajos mondott ünnepi beszédet…kifejtette, hogy az új intézmény példája az összefogás erejének…Az ünnepi beszéd elhangzása után az átadási ünnepség vendégei megtekintették a munkásotthont, a modern könyvtárat, az ízlésesen berendezett előadótermeket, a technikával gazdagon ellátott szakköri helyiségeket és a hangulatos klubokat…

A Munkás Művelődési Központ könyvtárépületében városunk két könyvtára egyesült. Ide kerültek a József Attila Városi Könyvtár és a Vörösmarty Szakszervezeti Könyvtár kötetei, az újonnan beszerzett könyvekkel együtt az új könyvtárban már 150 ezer kötet várja az olvasókat.”

Aczél Gábor: Felavatták a Munkásotthont (Dunaújvárosi Hírlap 1974. november 6.)

 

 

A Munkásotthon hét hónapja:

Kereken százötvenezer dunaújvárosi fordult meg a munkásotthon épületében, valamely klubban, szakkörön, előadáson, vagy éppen a központi könyvtárban. Napi 700-800 látogató.
A délutáni, az esti és a hétvégi programjaikon zömmel a fiatalok, a kora délután pedig idősebbek látogatják. 60%-a fiatal, 40%-a pedig a többi korosztályból tevődik össze.
Könyvtár, olvasóterem, gyermekkönyvtár, zeneszoba, játékszoba, tömörpolcos raktár...
A központba ötezer felnőtt, és kétezer ifjú olvasó jár rendszeresen, az évnegyedben több mint negyvenezer látogatója volt a könyvtárnak...
A felnőttkönyvtárban hétfő kivételével minden hétköznap 10 órától este 8-ig van kölcsönzés. Szervezett programok: irodalmi presszó, színházi presszó. Az olvasóterem vasárnap délelőtt 9-12-ig is nyitva tart.
Szokottnál nagyobb szabadpolcos polcrendszer, amely jó néhány, egymástól csak a könyvek „falával” elválasztott csendes olvasózugot, könyvligeteket rejtenek.
A gyermekkönyvtár tízezer kötetnyi könyvével, sok száz ifjúsági folyóiratával, az ország egyik legnagyobb gyerekkönyvtára. A játékszoba a gyerekkönyvtárból nyílik, itt szakképzett felügyelet mellett játszhatnak, zenét, mesét hallgathatnak, diafilmet nézhetnek stb.

forrás: Dunaújvárosi Hírlap, 1975.06.13., 6.o.; 1975.09.05., 5.o.,

1975.10.07., 4.o.

Kapcsolódó linkek