Vissza a nyitóoldalra

Dreff János / Tóth Dezső író

„– [ D ] öntő elv, hogy nem eshet egybe egy élet szubjektuma,

  valamint egy ugyanezt az életet esztétikailag megformáló aktivitás szubjektuma.”
  Mihail Bahtyin: A szerző és a hős
  (Patkós Éva fordítása)

„Az írói álnév csak magasabb rendű formája egy kitalált személynek.”
  Stephen King: Halálos árnyék
  (Szántó Péter fordítása)

 

 

"Dreff János kitalált személy, Balassa Péter találta ki Halálnapló című könyvében, én csak azt találtam ki, hogy írói álnévvé, pontosabban az én írói álnevemmé teszem. Mióta ez megtörtént – úgy egy éve, másfél –, és így módomban áll Dreffként önmagamra és önmagamba néznem, az önvizsgálat rutinja a kettős névhasználat eseményével gazdagodva még azt is lehetővé teszi, hogy néhány mondat erejéig megvilágíthassam „szerzőtársam” kilétét.

 

Dreff János nemcsak egyszerűen írói álnév, hanem az írói identitásom neve. Amikor írok, Dreff János vagyok. Nem azért különböztetem meg magam a születési nevemtől, mert jólesik, hanem inkább azért, mert megdolgoztam érte. A név nem pusztán az ölembe pottyant, hanem valamiként az ölemből, az agyamból, a véremből, belőlem nőtt ki, életet, mégha csak korlátozott, ideig-óráig tartó, de annál ihletettebb és intenzívebb életet adtam neki, ahogy ő is nekem. Az a kivételes, miért is ne mondhatnám: kegyelmi felismerés történt meg, hogy név szerint is megtudhattam, ki az, aki engem ír. Engem Dreff ír, én pedig Dreffet írom, hogy továbbírhasson. Balassa Dreff-fikciója annyira és olyképpen korrelált az úgynevezett írói identitásom diagnózisával, hogy már erre a felismerésre is Dreffként tehettem szert. Sőt, a nevekkel való játék már maga is dreffi gesztus, éppen annyira, amennyire az ettől való megfutamodás is az lenne, ezért sem látom hát értelmét tovább alakoskodnom, igen, töredelmesen bevallom, hazudtam, Dreff János én vagyok, a születési nevem, enyhe túlzással, maga az életem a fikció.

Tehát: 1975. április 10., Dunaújváros, apja neve blablabla… helyett hadd jöjjek inkább elő a farbával, egy idézettel a Bögre azúrból: „Ne gondold, öcsi, hogy létezel / Amíg nem közölt le a 2000”, mióta ugyanis leközölt – a nyomaték kedvéért kétszer is, 3duplavéketezerponthu, Google megdreffeltetése nem adja ki, ezért is írom, a 2005. novemberi és a 2007. márciusi számokról van szó –, gondolom, öcsi. Kezdem azt gondolni, hogy…"

Tóth Dezső

Forrás: Litera.hu >>

Kapcsolódó linkek: