Vissza a nyitóoldalra

Gombos István ötvös-iparművész, szobrászművész

Gombos István ötvös iparművész 1952-ben született Pakson, de tősgyökeres dunaújvárosinak vallja magát, mivel a Kohász utca környékén nevelkedett. Géplakatosnak tanult a MÜM 316-os Iparitanuló Intézetben, itt figyeltek fel manuális képességeire. Szobrászművész tanulmányait Budapesten, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában végezte. A hetvenes évek elején bejárt a Dunai Vasmű ötvös díszkovács műhelyébe, ahol Kertész Béla és Kakukk Dezső adta át neki tapasztalatát.

A Dunaújvárosi Madách Képzőművészeti Kör és a dunaújvárosi „A” csoport Művészeti Egyesület alapítója, vezetője. 1981. óta a dunaújvárosi Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola ötvös szakkörének vezetője. 2006 őszétől Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Kulturális Bizottságának elnöke, 2007-től kulturális tanácsnoka, valamint a Fejér Megyei Önkormányzat kulturális tanácsadója. 2010 őszétől Dunaújváros Megyei Jogú Város humán ügyekért felelős alpolgármestere.

Gombos István számos egyéni, csoportos és nemzetközi kiállításon vett részt. Munkái megtalálhatók magántulajdonokban Magyarországon és külföldön egyaránt. Több évtizedes munkásságában az ötvösség, a fém-plasztika, a szobrászat, a kisplasztika határterületén mozogva fémművésszé vált.

„Alkalmazott művészeti tevékenysége mellett szobrászként konstruktív és geometrikus hagyományokhoz kötődik. Műveit letisztult formavilág és a térben ritmikusan elmozduló elemvariációk jellemzik.”

 

Forrás: Kortárs Művészeti Lexikon 1., Bp., Enciklopédia Kiadó, 1999.

Vörösmarty Mihály-díj Gombos Istvánnak, (dunaujvaros.hu)

A Kohász utca kis srácából a körzet képviselője lett, In.: Dunaferr, 2010.04.30., p. 11.

A kép forrása: infodunaujvaros.hu

 

Díjak, kitüntetések:

 

1985. - Nívódíj (szobrász kategória) Országos Népművelési Intézet, Budapest

1994. - Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület díja, Budapest

1998. - Dunaújvárosi Művészetért Alapítvány díja, Dunaújváros

2000. - PRO URBE a CIVITATE Dunaújvárosért Kultúra díja

2004. - Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének szakmai díja, V. Ötvösművészeti Biennálé, Ráckeve

2007. - Ferenczy Noémi-díj

2011. - Vörösmarty Mihály-díj

Kapcsolódó linkek: