Vissza a nyitóoldalra

Friedrich Ferenc szobrászművész

1946. június 12-én született Sátoraljaújhelyen. A Nehézipari Műszaki Egyetem Dunaújvárosi Főiskolai Karán végzett. 1963-tól él Dunaújvárosban, ahol a Dunai Vasműben kezdett dolgozni gyári munkásként, majd kutatómérnök lett, jelenleg is a DUNAFERR Rt.-nél kutatómérnök. 
Szobrászattal autodidaktaként kezdett foglalkozni. A gyárban közvetlenül megismerkedett az ott gyártott fémek tulajdonságaival, a változatos fémmegmunkálási technikákkal, az 1970-es évek végén már elkészültek érett, önálló kompozíciói a konstruktív szobrászati gondolkodás szellemében, amelyet szobrász mestereitől sajátított el, Csiky Tibortól és Gulyás Gyulától. 
Fémszobrai geometriai formákból, a nyugalom és a dinamika ellentétére épülnek. Műveinek sajátos feszültségét a plasztikán belül a különböző karakterű anyagok egymásra hatása, és a statikus kompozíciókon belüli elemek mozgása adja. Szobrai főként légkorr-, króm- és saválló acélból készülnek. Az 1990-es évek elejétől mészkőből készült alkotásai is sikeresek (díszkút, emlékoszlop). A szobraihoz hasonló belső dinamika érvényesül a gyakran sorozat-művek formájában megjelenő éremművészeti alkotásain és a reliefeken.

Forrás: wikipédia.hu >>

Díjak, kitüntetések:

1981 - Országos Kisplasztikai Biennále Pécs különdíja
1999 - XII. Országos Érembiennále, Sopron, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának megosztott díja
2006 - Pro Cultura Intercisae díj
2007 - Munkácsy Mihály-díj

 

Kapcsolódó linkek: