Vissza a nyitóoldalra

Tóth Géza pedagógus, tanár

"Tóth Géza 1982-ben szerzett orosz-testnevelés szakos tanári diplomát, első munkahelye a 340. számú Szakmunkásképző Intézet volt, ahol osztályfőnökként, testnevelőként dolgozott. A mindennapos mozgás megszerettetése érdekében már ekkor nagy hangsúlyt fektetett a tömegsportra.

1984 óta dolgozik jelenlegi munkahelyén, a sportban élen járó, testnevelés tagozatos Dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskolában. Az iskolai testnevelés munkaközösség vezetését igazi küldetésnek tekintette. Triatlon, atlétika és kosárlabda sportágban testnevelőként és edzőként többször volt eredményes tanulóival országos döntőn, diákolimpián. Kezdeményezésére indult a városi kosárlabda bajnokság, valamint a streetball utcai kosárlabda fesztivál.

1999-2002-ig az intézmény vezetője volt.

Szakmai elkötelezettségét mutatja, hogy vezetőként is folyamatosan képezte magát, további diplomákat, nyelvvizsgát szerzett. Ösztönzésére bevezették a német nyelv csoportbontását, nyelvi labor létesítését, a matematika nívócsoportokban történő oktatása és a városban először a tanulásmódszertan tantárgyi beépítése.

 Innovatív vezetőként, hagyományteremtő céllal szakmai és kulturális területen is egyedülállót alkotott: pl. a szorobán használata a matematikában, városi szintű műveltségi vetélkedő, városi diákliga, szavalóverseny szervezése. Számos, azóta is működő iskolai hagyomány megteremtője: elsősök avatása, diákolimpikonok fogadása, suligyűlés, beiskolázási nyílt nap, karácsonyi hangverseny templomi keretek között.

A szakmai életútjának fontos állomása volt a Vasvári iskola fennállásának 50. évfordulója. Ennek tiszteletére hozta létre a vasváris sportmúzeumot, az iskola belső udvarának új arculatát, a várostörténeti jelentőségű Vasvári Évkönyvet. Megvalósította az 50. évfordulóra készített iskolai gálaműsort, amelyet 1200 néző tekintett meg a Dunaferr Sportcsarnokban.

Vezetőként erősítette az intézmény testnevelés tagozatos jellegét. Az itt folyó szakmai munka elismeréseként 1993-ban „Testnevelésben és Sportban  kiváló intézmény” lett a Vasvári. A diákolimpiai eredményességnek köszönhetően sikeresen pályázott a „Közoktatási típusú sportiskolai módszertani központ” címre, amelyet 2007-ben nyert el az iskola. Ennek keretében napjainkig működhetnek a kiemelt sportosztályok, a kezdetektől tekintve több mint 25 millió forintos támogatással.

A testnevelés tagozat hírét tovább erősítve, a sportélet minden területére élményközpontú programot dolgozott ki és működtetett. Évtizedes hagyománnyá vált az országos szinten egyedülálló új vasváris sporttábor és zöldtábor rendszere. 20 éven keresztül szervezőként vett részt az országos Olimpiai Ötpróba mozgalomban, két alkalommal is országos első helyet ért el az intézmény az általános iskolák között. Az egészséges életmódra nevelést küldetésnek tekintette, kerékpáros kastélytúrákat szervezett, melyen diákok és pedagógusok egyaránt örömmel vettek részt. Kezdeményezésére lett tagja az intézmény az Egészségesebb Iskolákért Hálózatnak, melynek keretében Országos Gyermekkonferenciát rendezett. Szintén szervezője volt a több alkalommal létrejött Országos Pedagógus Sporttalálkozónak is.

A közösség iránti tenni akarását és alkotóvágyát bizonyítja , hogy 1993-ban létrehozta a mai napig működő „A Vasváris Gyermekekért Alapítványt”, amely a 30 év alatt több mint 20 millió forinttal támogatta az iskolát. Hitvallása szerint összefogja a diákok, szülők, pedagógusok közösségét. Városunkban elsőként szervezett, majd 15 alkalommal rendezett alapítványi sportbált, többször közös iskolai kirándulást. Jelenleg is társadalmi munkában látja el az alapítvány elnöki tisztségét.

Csapatépítő tevékenysége kiemelkedő volt. Évente támogatókat megnyerve több napos külföldi és hazai tantestületi kirándulással építette a közösséget.

2003-tól testnevelő tanárként és edzőként többször is országos dicsőséget szerezett az iskolának. Kosárlabda sportágban lány csapata országos 3. helyezett lett. Meghonosított az iskolában egy új diákolimpiai sportágat, a floorball-t, melyben csapatai többször országos bajnoki címet szereztek. Legutóbb az idei tanévben. 2013 és 2015 között a KLIK Dunaújvárosi Tankerület igazgatójaként tevékenykedett. Ez idő alatt egyedülálló újításaként valósult meg az irányítása alá tartozó 27 intézmény pedagógusainak szervezett szakmai nap, alakult meg a mérés-értékelés munkacsoport, partnerség a szegedi tudományegyetem eDia programjával. Új ötletként, közösségteremtő szándékkal szervezte meg a tankerület pedagógusnapi gálaműsorát, és a városi bolondballagást.

Kiemelkedő munkássága, személyisége meghatározó az iskola, Dunaújváros életében és példaértékű minden pedagógus számára.

40 éve kiemelkedő oktató-nevelő munkájáért Dunaújváros Oktatásügyéért Díjban részesül."

forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja

Díjak, kitüntetések:

2011 - Dunaújváros Ifjúságáért díj

2022 - Dunaújváros Oktatásügyéért díj

utolsó frissítés: 2022.09.13.

Kapcsolódó linkek: