Vissza a nyitóoldalra

Szántó Péter művelődésszervező, igazgató

"Szántó Péter 1974-től, a Munkásművelődési Központ megnyitása óta dolgozik az intézményben. 1974 és 1995 között, a gyermek- és ifjúsági programokért felelős népművelőként, később igazgatóhelyettesként, majd 1995-től az intézmény igazgatójaként igyekezett tenni a városban élők kulturális életéért, szórakozásáért.
Feladatai ellátása érdekében alapvégzettségén túl, melyet a Nehézipari Műszaki Egyetem Kohó és Fémipari Főiskolai Karán, a metallurgiai szak, vas-acél és fémkohászati ágazatán, illetve a műszaki tanár szak, pedagógiai kiegészítő ágazatán végzett, valamint a Kiegészítő népművelési szakon, szakirányú államvizsgát tett 1981-ben, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a népművelő szakot is elvégezte 1986-ban.
Eddigi szakmai tevékenységének elismeréseként számos rangos kitüntetésben részesült. Többek között 1995-ben a  "Gyermekekért" Érdemérem” elismerést, 2004-ben a "A tánc világáért - a világ táncáért" nemzetközi kitüntetést, 2005-ben a Fejér Megyei Önkormányzat – Vörösmarty-díját, 2009-ben "Közösségi Művelődésért" Díjat, majd 2010-ben az Internationale Dance Organization részéről két évtizedes tevékenységéért elsőként kapta meg a világszervezet "Életmű" Díját.
1993-tól az MMK által alapított Magyar Divat és Sporttánc Szövetség elnöke, 1998-tól  pedig ellátja az IDO International Dance Organization alelnökének posztjával járó teendőket is. 1995-től nemzetközi pontozóbíróként is tevékenykedik, valamint 2007-től az Europas Magyar Táncdíj kuratóriumának tagja.
Szántó Péter munkájának középpontjában mindig a városlakók, azok művelődési igényeinek kialakítása, a kínálaton túl a lehetőségek biztosítása szerepel. Az intézményen belül főleg a kisközösségek - klubok, szakkörök, egyéb formák biztosítják kezdetek óta az igényes szórakozás lehetőségeit. Az intézmény vezetője, Szántó Péter mindig is hangsúlyt fordított arra, hogy a kínálat palettája minél szélesebb, színesebb legyen. Mindig ennek megfelelően próbálta alakítani a megvalósítás szakmai hátterét képező kollektívát, biztosítani munkájukhoz az anyagi hátteret.
Tevékenysége során, számos kiemelkedő szakmai rendezvény létrehozásában, elindításában vett részt. Példaként említhető, hogy szerkesztőként közreműködője volt az MTV Mindent bele! Gyermekműsorának, amely Gyulai István és Rózsa György nevéhez kötődött. Nemzetközi Fúvóstalálkozók szervezését, rendezését vállalta Dunaújvárosban hosszú éveken keresztül. Szervezőként és lebonyolítóként aktív részese volt az MMK-ban megvalósított Népi és Iparművészek Országos Tanácskozásának és Kiállításának. Mindig számíthattak rá az évente megrendezésre kerülő Rosti Pál Fotó- és Emlékkiállítás szervezésében, megvalósításában is.
Az intézmény megnyitása óta segítője az Országos Kórustalálkozók dunaújvárosi programjai kialakításának. Az MMK égisze alatt zajló Országos Néptánc-fesztiválok szervezője, bonyolítója 1974 óta. A Vasas Művelődési Intézmények Szövetségével közösen szervezője, illetve bonyolítója a Vasas Táncegyüttesek Országos Találkozójának az intézmény megnyitása óta. Felsorolni is nehéz a nívós és népszerű rendezvényeket, eseményeket, hiszen Szántó Péter 38. éve dolgozik a közművelődés területén, 16 éve irányítja a Munkásművelődési Központban folyó közművelődési munkát.
Közel 40 éves munkája mindig a városról, az itt élőkről szólt. Tevékenysége soha sem öncéllal szerveződött, mindig valakiért, valakikért szerveződött, a célzott személyek mindig a város közösségén belüli a gyerekek, fiatalok, vagy éppen az idősebbek voltak."

Forrás: Dunaújváros Online >>

Díjak, kitüntetések:

1995 - "Gyermekekért" Érdemérem

2003 - Wlassics Gyula-díj

2005 - Vörösmarty Mihály Díj

2009 - "Közösségi Művelődéséért" Díj

2010 -  IDO Életmű Díj

2012 - Pro Cultura Intercisae

2014 - Dunaújvárosért Díj

Kapcsolódó linkek: