Vissza a nyitóoldalra

Suplicz Mihály néptáncos

Dunaújvárosban született 1975. szeptember 16-án. "Suplicz Mihály a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház művésze, a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes ifjúsági és utánpótlás csoportjának vezetője, a Baracs Néptáncegyüttes alapító-együttesvezetője. Már 1984 óta a Vasas Táncegyüttes táncosa volt, s 1994 óta tevékenykedik az utánpótlás nevelése területén. 1995-ben Székesfehérváron szerezte meg az alapfokú táncoktatói képesítését. Rövid idő alatt kiderült, jó érzéke van a gyerekekhez, és ettől kezdve már a város több óvodájában tanított táncot a kicsiknek, megismertetve velük a magyar néptánc alapjait. Ezek közül az óvodások közül kerültek ki aztán később a Vasas Táncegyüttes és más együttesek meghatározó táncosai. Amikor 1999-ben Dunaújváros Táncszínháza megalakult, már a nagy együttes alatti csoportot vezette. Az ő felkészítésével több táncos nyert rangos elismeréseket országos versenyeken. Hivatásos pályájával egy időben ugyan az óvodai tánctanítás megszakadt, de tevékenysége még sokrétűbbé vált. A színházi mesedarabok főszereplőjeként, köztük a már-már műfajteremtőnek számító "Vitéz Bátor" Kánjaként, vagy például az Aranyvitéz, a Zsiványtanya, a Tengertánc című darabok révén sok-sok gyermekkel ismertette meg a Kárpát-medence néptánc-kultúrájának egy szeletét. Jelenleg közel 1000 előadás van a háta mögött. 2008-tól saját mesebemutatóra készült, és nagy sikert arattak a város óvodáiban is bemutatott Rátóti Kiskondás, majd később a Tolvaj Marci kisködmöne cím mesejátéka. 

2009-től újra a Vasas Táncegyüttes tanári csapatát erősíti. Most már két csoportban, közel 50 gyereket tanít. Visszatérése óta a Balatonboglári Méta Fesztivál Ezüst és Bronz díját is elnyerték csoportjai. 2011 szeptemberétől Szőke Genovévával közösen vezetik városunk legrégebbi közösségét, a Vasas Táncegyüttest. Visszatérése óta a Balatonboglári Méta Fesztivál Ezüst és Bronz díját is elnyerték koreográfiái. Ők szervezték és bonyolították le a 60 éves jubileumi rendezvénysorozatot, szép sikerrel. Hosszú évek sikeres munkájának elismeréseként az Ő vezetésük alatt kapta meg a Vasas a „Világ táncáért – a tánc világáért” díjat a Nemzetközi Táncszövetségtől! A régi-új szemléletnek köszönhetően, a néptáncegyüttes ismét rengeteg helyen szerepel, a régió egyik legkeresettebb együtteseként.
Hosszú évek óta végzi a Munkásművelődési Központtal közös rendezésű nyári táborok szervezését, különféle meseelőadásokkal, interaktív táncházakkal szórakoztatják a tábor lakóit, de rendszeresen ellátogatnak a Jószolgálati otthon gondozottjaihoz is.
Az elmúlt 18 évben, a városi ifjúság kulturálódása, művelődése, jó ízlésre nevelése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Dunaújváros közgyűlése Suplicz Mihály tevékenységét a "Dunaújváros Ifjúságáért” díjjal ismerte el." 2013 őszén a Szlovákiai Füleken egy Felvidéki néptánc fesztiválon képviselték városunkat.

Suplicz Mihály neve és munkája egybeforrt a város kulturális életével, hiszen nincs olyan rendezvény a városunkban, ahol ne találkoznánk vele. Legyen az Vasasnap, Európa nap, MMK-s játszóház, iskolai táncház, kisközösségi rendezvény, kiállítás megnyitó vagy éppen jószolgálati rendezvény. Az idei évben immáron 30 éve, hogy táncol.

Forrás: Dunaújváros Online>>

Díjak, kitüntetések:

1997 - Vasas Táncegyüttes kiváló táncosa
1997 - Kiváló művelődési közösségvezető
2002 - Dunaújváros legnépszerűbb előadóművésze (Dunaujvaros.hu) - különdíj
2002 - Dunaújvárosi Hírlap közönségdíja
2002 - Baracs községért díj
2007 - "Varázsdoboz" - Dunaújváros Színházáért Alapítvány díja
2012 - Dunaújváros Ifjúságáért díj
2014 - Pro Cultura Intercisae Díj

Kapcsolódó linkek: