Vissza a nyitóoldalra

Egervári Sándor labdarúgó mesteredző

"Egervári Sándor magyar labdarúgó, hátvéd, majd edző, szövetségi edző, jelenleg a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Már tizenhat évesen, 1966-tól 1968-ig a Pomázi Sportegyesület Junior Klubjában játszott. 1968-1981 között több profi klubban is szerepelt, így például a Bp. Spartacus, Bp. Honvéd. 1983-tól Mezey György segítőjeként a válogatottnál dolgozott. 1989-ben Both József segítőjeként lett aranyérmes a kispestiekkel, majd ’93-ban kapta első önálló megbízatását a zuglóiaknál. A BVSC-vel ’96-ban bajnoki- és kupaezüstérmet szerzett, majd az év végén őt választották az év edzőjének.

1998 nyarán Garami József után lett az MTK vezetőedzője, kupagyőzelemre vezette a kék-fehéreket, majd egy évvel később 19 pont előnnyel bajnokságot nyert. Ezt követően végezte edzői tevékenységét Dunaújvárosban. 2000-ben bajnok 16 pont előnnyel, 2001-ben ezüstérmes lett a Dunaferr-rel. 2002 nyarán tért vissza az MTK-hoz, ahol a szezon végén, 2003-ban ismét bajnoki címet nyert. A 2007-2008-as idényben harmadik helyezést ért el a Győri ETO-val. 2008-tól a magyar U20-as válogatott szövetségi kapitánya. A 2009 őszén Egyiptomban megrendezett U20-as világbajnokságon bronzérmet ért el magyar csapattal. 2010. július 22-től a felnőtt magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Dunaújvárosban 1999-től 2002 nyaráig végezte szakmai tevékenységét, 2000. május 13-án a Hungária körúton 4-1-re győzött a Dunaferr SE labdarúgócsapata, és ezzel a sikerrel bajnokságot nyert.

Idézve egy korabeli írásból: „Az akkori Dunaferr igazi csapat volt. Mindenki tudta a dolgát a mérkőzéseken, és ez Egervári Sándor zsenialitásának volt köszönhető. Olyan játékosokból kovácsolt bajnokcsapatot, akik előtte másutt nem szerepeltek a csillagok között. Minden csapatrészben akadtak kiemelkedő képességű futballisták, de a titok mégis a csodálatos közösségben volt.”

A szakmai vezetés, a klub, a szakosztály vezetése egy húron pendült, mindenki egyet akart, tudatosan építették a csapatot.

Dunaújváros élénken emlékszik a Dunaferr bajnoki címére. Arra a munkára, ami Egervári Sándor edzői tevékenységét tulajdonképpen megkoronázta. Vezetési stílusára az intelligencia, korrektség, a nagyszerű pedagógiai érzék jellemző. Akkor csodájára jártak annak a bajnokcsapatnak, melyet sorozatban egyik ellenfélnek sem sikerült legyőznie negyvenhárom mérkőzésen keresztül.  Olyan visszhangot váltott ki a Dunaferr csapata, hogy Budapestről, Szekszárdról, Kecskemétről is jöttek ide futballbarátok jó focit nézni. Nem volt meglepő a nyolc-tízezres nézősereg sem. Az egész ország szimpátiáját élvezték."

 

Forrás: Dunaújváros.hu

Díjak, kitüntetések:

2013 - Dunaújváros Díszpolgára

Kapcsolódó linkek: