Vissza a nyitóoldalra

Izsák Gyula, dr. mérnök, főiskolai docens

"1950-ben született Mözsön, egy Felvidékről áttelepített család első gyermekeként. 1974. augusztus elsejétől alkalmazott mechanika ágazaton frissen végzett gépészmérnökként kezdett a Dunaújvárosi Főiskolán tanítani, ahol jelenleg is oktat." "A középiskolát a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban (1964–68), a felsőfokú tanulmányait a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen (1968–74) Budapesti Műszaki Egyetem Építőipari Karon (1981–82) végezte. 1974. augusztus elsejétől alkalmazott mechanika ágazaton frissen végzett gépészmérnökként kezdett a Dunaújvárosi Főiskolán tanítani, ahol jelenleg is oktat. 1984 és 1986 között szakmérnöki tanulmányokat folytatott. 1997-ben Németországban tanult (Euro-Schule, Würzburg)."

"A hosszú évtizedek alatt végzett pedagógiai munkájának köszönhetően tanítványai messzire elvitték, egyúttal öregbítették Dunaújváros jó hírnevét, akik rendszeresen szép sikerrel szerepeltek a helyi és az országos TDK versenyeken. Hallgatói mindig hálásak lesznek neki, hogy meghatározó szakmai tudással vértezte fel őket, ezt igazolja az a sok köszönőlevél és üzenet Németországból, Spanyolországból, Angliából, Hollandiából, vagy akár Tunéziából.

Az elmúlt 40 év alatt generációkat segített a főiskolai és egyetemi végzettség megszerzéséhez, adott esetben egyazon család nagyszülőjét, gyermekét és unokáját. Főiskolai tevékenysége mellett a ’80-as években óraadóként is tevékenykedett a Barátság úti Általános Iskolában és a Dózsa György Általános Iskolában is. Mindig is szívügye volt a minőségi oktatás, és ezt a minőséget magától is elvárta, ezért folyamatosan képezte magát, például 1986-ban mechanika szaktudományból doktorált.

Példaértékű és kimagasló szakmai tevékenységét fémjelzi, hogy 2003-tól a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztályának gépszerkezettani bizottsága mechanizmusok albizottságának a tagja.

1990-ben a legtöbb szavazatot kapott képviselőként kapott bizalmat az önkormányzati képviselő-testületi munkájához. 1990. és 1994. között a Vallási és Kisebbségi Bizottság elnökeként, 1990. és 1998. között az Oktatási Bizottság tagjaként tevékenykedett. Szakmai munkájára, bölcs meglátásaira mindig számíthattak kollégái.      

Szakmai pályafutása mellett lehetőségeihez mérten aktívan támogatta – időrendi sorrendben – a református, az új katolikus és az evangélikus templom megvalósítását. Igazi lokálpatriótaként erősen kötődik Dunaújvároshoz. Jól ismeri a város gondjait, és lehetőségeihez mérten mindig is igyekezett a várost szebbé, élhetővé tenni.

1970-1985 között született 11 gyermeke - 9 fiú, 2 lány. Őket példaértékűen és keresztény szellemben nevelte fel feleségével, valamint az idő előrehaladtával fontosnak érezte, hogy három állami gondozott gyermeket is a családjukba fogadjanak, ezzel otthont és lehetőséget biztosítva számukra. Bebizonyította, hogy a Gondviselés és a társadalom segítségével minden körülmények között lehet gyermeket és gyermekeket tisztességgel és becsületesen nevelni, ezt a legjobban az összetartó család és a máig őrzött értékek képviselik.

Példaértékű szakmai életútjának, Dunaújváros fejlődéséért végzett magas színvonalú közéleti tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a „Dunaújváros Díszpolgára” kitüntető címet Dr. Izsák Gyula részére adományozta."

 Forrás: Dunaujvaros.hu >> és Ki kicsoda a magyar oktatásban 2., 2007 >>

Díjak, kitüntetések:

2014 - Dunaújváros Díszpolgára

 

Kapcsolódó linkek: