Vissza a nyitóoldalra

Szabó Gyula a Dunaújvárosi Munkásszövetkezet nyugalmazott elnöke

"1951-től részt vett a város kereskedelmi és vendéglátóiparának szervezésében. Kezdetben szállítási- és raktározási vezetőként, majd üzemeltetési vezetőként dolgozott. Az Arany Csillag létesítésétől üzletvezetője, később a Béke étterem vezetője volt. Több dunaújvárosi vendéglátó egység névadója, melynek mai napig az általa adományozott nevet viselik (Kohász, Corsó Vigadó stb.).

1971-ben önállósodott, a Dunaújvárosi Munkásszövetkezet elnöke lett és húsz évig, a nyugdíjazásáig töltötte be ezt a pozíciót. Vezetése alatt élte fénykorát a szövetkezet, általa gyökeret vert Dunaújvárosban a szövetkezeti mozgalom. Szabó Gyula elnök úr kifogyhatatlan volt ötletekből, kiskereskedelmi újításai országos hírűvé váltak több ízben is. Rövid idő alatt létrehozta a városban a szövetkezet kiskereskedelmi hálózatát 34 kereskedelmi egységgel és 19 vendéglátó üzlettel, mely magasra emelte a város ellátásának színvonalát. Újdonságnak számított a Hétvége Kisáruház, a 40 napos Áruház melyekben hiánycikkeket, olcsó árukat forgalmaztak. A szövetkezet legnagyobb beruházása a Skála Dunaújváros Áruház, mely az országban másodikként 1983-ban nyitotta meg kapuit a dunaújvárosi lakosok örömére.

Szabó Gyula elnöksége idején, amellett, hogy az élelmiszerüzletei széles választékot nyújtottak a lakosságnak, a vendéglátóüzletek kellemes környezetben jó konyhával tisztelték meg az embereket, az ipar és a szolgáltatás területén is aktívan tevékenykedett. Volt hűtőgép-javító részleg, ágynemű-gyártás, bőrdíszmű –gyártás és fémfeldolgozó részleg.

E sokszínű tevékenység kapcsán több mint ezer munkavállalót is foglalkoztatni tudott a szövetkezet. Szabó Gyula óriási hangsúlyt fektetett a szakemberképzésre és tehetséggondozásra. Több mint negyven évig, még nyugdíjasként is részt vett a szakképzésben.

Szabó Gyula elnöksége idején a Munkásszövetkezet dinamikus fejlődése, és sikere nem csak a városban, de országosan is figyelemre méltó volt. Felfigyeltek az agilis vezetőre és a Skála Integráció (70 áruház) Igazgatótanácsának elnöke lett. Később 300 ÁFÉSZ-t magában foglaló elnöki fórumának is az elnökévé választották. Nyugdíjasként is aktívan közreműködött a gazdasági életben, a vállalkozások létrehozásában szaktanácsadó és sok más területen is hasznosította széleskörű szakmai tudását."

Forrás: Dunaújváros.hu >>

Díjak, kitüntetések:

2014 - Dunaújvárosért Díj

Kapcsolódó linkek: